Nalaganje fotografij na forum
Pomoč pogostih vprašanj  Pomoč pogostih vprašanj   Išči  Išči   Seznam članov  Seznam članov   Skupine uporabnikov  Skupine uporabnikov

Registriraj se  ::  Prijava Prijava za pregled zasebnih sporočil   

Kazalo po Smucisca.net forumu » Smučarska oprema » brušenje smuči

Objavi novo temo  Odgovori na to temo Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
 brušenje smuči « Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo » 
Avtor Sporočilo
marko
PrispevekObjavljeno: Sre Dec 06, 2023 1:53 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Smuča za mali srpan
Smuča za mali srpan

Pridružen/-a: Tor Sep 2005 15:00
Kraj: Ljubljana

Jaz sem zadovoljen z Igor sportom.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Smucar9
PrispevekObjavljeno: Čet Maj 07, 2026 11:42 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Fura slalom med smrekami
Fura slalom med smrekami

Pridružen/-a: Sre Nov 2018 14:17

... testiram, če dela odaja, zdaj po sesutju, "velikem-purgu-foruma-2024-2026"
(in ker imam še slučajno en moj post odprt:)
====================

@PJ,
Glede "hladnih voskov" sem mislil tole:

https://i.ibb.co/pvSvhnN3/20260312-181542.jpg

sem pa vmes našel na tem forumu že nekaj tvojih zapisov, in če sem tam prav razumel,
a si govoril ravno o teh zgoraj, da so blažev žegen, in da gredo že po par metrih smučanja dol ?
Da je pač treba likat in ne bo šlo drugače ?

Se pravi, mi med sezono (potem ko mi je profesionalec za 30€ pripravil smuči po koncu sezone)
ni treba nič base-angla vzdrževat ? ne, nisem ga mislil spreminjat
A sem torej ravno za to kar ne rabim delat, kupil tole pilo ?
https://ibb.co/7djy0syb

za edge-angle ki pa ga je dobro vzdrževat, pa navaden diamant ?
https://i.ibb.co/TqPVKs67/20250319-202012.jpg

Čeprav tudi tukaj, a prav razumem, da praviš, da bolj poredko edge-angle s pilo popravljat,
da je dovolj diamant (ki ne sme iti nikdar na suho, ampak voda+alkohol:)
S pilo pa kdaj ?

A potem s telim diamantom400 na smučanju
https://i.ibb.co/FLfzpjqY/20250319-202019.jpg

nič ne "obnavljam" base-angla, ampak striktno samo side-angle ?

in ali mi po vsakem smučanju bolj priporočaš
https://i.ibb.co/TqPVKs67/20250319-202012.jpg

ali
https://i.ibb.co/FLfzpjqY/20250319-202019.jpg

?

Kako prepoznaš servis, ki ima mašino z brusnim papirjem ? Kako ga to vprašam
A tist ko pravi, da dela na roke, ne z mašino - je to bolje, ali slabše (če obvlada seveda) ?

Glede pošpricanja vezi, pa sem mislil tole:
https://i.ibb.co/wFjFWxGr/20260312-181558.jpg

A se splača to (čez poletje) špricat pri novih plastičnih vezeh, al je brez veze ?

Sem pa tule prebral zanimivo trditev !
https://www.tesmasport.si/novice/dogodki/priprava-smuci-in-sneznih-desk-po-smucarski-sezoni
3.alineja = "Popustite nastavitve DIN na obeh vezeh (spredaj zadaj, L, D) in zaklenite peto v smučarskem položaju. Te nastavitve preprečujejo napetost na vzmeti v vezeh, zato bodo vzmeti ohranile ustrezno prožnost."
JE TO RES ?!

@__ŽIGA___
aaaa, ti "južnaki" da tako obvladajo. Srečujem jih na sejmih rabljene opreme,
pa sem mislu da so samo švercerji, ne da res tako dobro pripravijo opremo - nesem kdaj
tudi k njim kake smuči
Hervis je pa mene tudi tko enkrat zajeb**, nekam v MB so pošiljali, da nikdar več, res.

@EVERTS72
ne vem, če bom znal razlikovat, a je res kej tud on namazal, al je še od mojih
hladnih voskov Kaj, a mal z nohtom not zarežem v podlago in vidim, če je ?
Jep, kupim letos kotnik, definitivno.

In ja, se bom prijavil k Tesmi na seminar za servis alpskih smuči,
a da ne uletim tja ko en analfabet, se priporočam (in tudi drugi domnevam),
če nam (vsaj PJ), mal razjasni pojme Thx!

P.S.: VanDeer smuči - vse prek 1100€... hmmm, dobro se ceni ta naš Hirscher, a glede na to, da mu
niti ne uspeva blazno dobro v svetovnem pokalu, ne vem zakaj bi človek njegove kupil in ne Headove
ali Atomicove ali Fisherjeve ? Vi štekate to njegovo cenovno politiko ?
2021/22: Moelltal,Kope,MB/Areh,Zoncolan,BKK,(Speier/Groß/Ain)eck,Piancavallo,...
2018/19: Nassfeld,Turracher,BKK,SanPellegrino,Obereggen,Canazei,Civetta...
2017/18: Flachau,Eben,Filzmoos,Schladming,Katschberg,Višarje...
2016/17: Gerlitzen,Kronplatz,Alta Badia,Arabba,Marmolada,Krvavc,Rogla,Kr.Gora...

Nazadnje urejal/a Smucar9 Čet Maj 07, 2026 11:51 am; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Smucar9
PrispevekObjavljeno: Čet Maj 07, 2026 11:44 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Fura slalom med smrekami
Fura slalom med smrekami

PJ napisal 12. 3. 2026 (restore po velikem-purgu24-26:)
===================================
Bom poskusil ene tolk zmedeno odgovorit kot si ti napisal
Najprej kar se tice robnika s spodnje strani (s ploskve). Za to spreminjati vecinoma rabis najprej brusenje ploskve. Vem da je pri nas se vedno precej popularno to delati z masinami z brusnim papirjem ampak resno ko vidis tak servis samo gasa ven. Ce servis kamor si nesel smuci nima stone grinding masine potem (pa kot kaze niti te s smirglom), potem je spreminjanje tega mission impossible, sploh ce zelis manj kot imas.
Potem pa k ostalim tvojim "problemom". Kaj misls s hladnim voskom iz tube mi pri najboljsi volji ni jasno. Pri normalnem mazanju (stopis vosek z likalnikom in zapeglas) pred smucanjem tako ali tako postrgas to dol in smuci skrtacis. Ce pa jih pustis shranjene, pa potem ko se vosek strdi s plasticno cirklino gres cez robnik da pobere vosek z robnika. Drzis jo pac pod kotom da ne vleces po ptexu pac pa zgolj po robniku. In nato ponovis vajo se po stranskem delu robnika, ker ponavadi malo voska kaplja tudi cez rob.
Kar pa se rje tice pa vecinoma ni problem za orodje. Ko koncas vzames krtaco in ocistis pilo. Diamant pa ocistis z mokro krpo pa je. Edina stvar pri diamantu, ce hoces da traja je, da ga uporabljas z minimalno silo. Diamant nalahko peljes po robniku, ne pa da pritiskas. Ce zacnes delati to, ga bos menjal vsake par dni. V resnici pa pri normlani uporabi zdrzi par let (ce nimas ravno 10 parov vsak dan). PA se ena zelo pomembna stvar pri diamantu... mazanje! Diamanta nikoli ne uporabljas na suho. Obstaja boga in pol taksnih in drugacnih tekocin za to, ampak 75% vode, 25% cistega alkohola je vec kot dovolj dobro. Namocis krpo in s tem obrises diamant pred vsakim potegom (z diamantom gres tako ali tako zgolj dvakrat ali trikrat po celi dolzini smuci v enem potegu). In na koncu ko koncas ga z isto cunjo se ocistis in je ready za naslednjic.
Upam da sem vsaj nekaj odgovoril
2021/22: Moelltal,Kope,MB/Areh,Zoncolan,BKK,(Speier/Groß/Ain)eck,Piancavallo,...
2016/17: Gerlitzen,Kronplatz,Alta Badia,Arabba,Marmolada,Krvavc,Rogla,Kr.Gora...
Nazaj na vrh
Smucar9
PrispevekObjavljeno: Čet Maj 07, 2026 11:45 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Fura slalom med smrekami
Fura slalom med smrekami

Everst72 odpisal 12. 3. 2026 (restore po velikem-purgu-foruma-24-26:(
=============================================
Smucar9 z mojim amaterskim znanjem (za bolj resne odgovore pričakujem pj-a ) bom napisal par odgovorov:

Hmmmm, letos sem jih sam z zgornjimi pilami/diamanti sicer striktno delal na 1. - Ko enkrat narediš base ga pusti pri miru. Lahko ga zgladiš, da popraviš udarnine, ampak ne pa kar non stop drajsat s pilo, ker za vsako kot malenkost povečaš.

Baje, da bo tud podlago namazal, a sej ne vem kako naj to sploh preverim. - To se pa ja vidi, če je smuča namazana ali ne.

Jaz jih letos celo sezono nisem, pa nisem opazil razlike. - Bi rekel, da dokaj nevarno početje, ker če je trd teren in smuča iz ovinka ne spusti, lahko pride do padca in poškodb.

Kater hladni vosek uporabljaš??

Za čistit rjo z robnika, je najbolš zadeva šmergl (granulacija cca.300-400), ki ga naviješ na pilo.

Pri uporabi diamanta lahko recimo uporabiš balistol, ampak tudi navadna voda je čisto v redu. Diamante po uporabi čistim z 99% alkoholom in so tako uporabni dolgo časa.

Svetujem, da nabaviš "resen" kotnik in ne te igrače (slika 2, 3).

Možakar ve kaj dela:
https://www.youtube.com/watch?v=a2MGvdHWZ2s&t=1s

https://www.youtube.com/watch?v=3V2Id9QHBLA&t=1s
Nazaj na vrh
Smucar9
PrispevekObjavljeno: Čet Maj 07, 2026 11:48 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Fura slalom med smrekami
Fura slalom med smrekami

še mal backupa na tej temi (restore po velikem-purgu-foruma-24-26:(
============================================

Avtor Sporočilo
GreenIce
PrispevekObjavljeno: Sob Apr 25, 2026 5:52 pm Naslov sporočila:
Morda pozna kdo serviserja, ki po dogovoru dela servise smuči tudi maja/oktobra? Kolega namreč še želi smučati do konca maja, a se je njegov servis (tako kot moj) ta mesec zaprl do novembra/nove sezone.
marko

======================================
PrispevekObjavljeno: Tor Mar 17, 2026 11:55 am Naslov sporočila:
Samo glede smuči Van Deer. Smuči so ročno izdelane, kar seveda pomeni višjo ceno. Je kar nekaj takih butičnih izdelovalcev in take smuči imajo višjo ceno in niso za vsakogar. Tudi sam imam ene take butične ročno izdelane, a ne smučam več z njimi. Samo po sebi to ne pomeni, da so kaj boljše, ampak ja, imajo kar močno kontrolo kvalitete in proizvodnjo kolikor vem izključno v Avstriji. Saj podobno je z obleko, lahko kupiš ročno izdelano obleko iz butika ali konfekcijo izdelano v Aziji. Ni rečeno, da da ti bo butična bolj pasala. Večina smuči je izdelana v tovarni Augment v Oberpinzgau, ki je najbolj znana po skakalnih smučeh, pa tudi po alpskih ročno izdelanih. Del proizvodnje poteka tudi v nekdanji Elanovi tovarni v Furnitzu, ki je menda na robu bankrota, vse bolj pomemben pa postaja obrat v Scheffau.

Smucar9
PrispevekObjavljeno: Čet Mar 12, 2026 7:45 pm Naslov sporočila:
@PJ,
Glede "hladnih voskov" sem mislil tole:

sem pa vmes našel na tem forumu že nekaj tvojih zapisov, in če sem tam prav razumel,
a si govoril ravno o teh zgoraj, da so blažev žegen, in da gredo že po par metrih smučanja dol ?
Da je pač treba likat in ne bo šlo drugače ?

Se pravi, mi med sezono (potem ko mi je profesionalec za 30€ pripravil smuči po koncu sezone)
ni treba nič base-angla vzdrževat ? ne, nisem ga mislil spreminjat
A sem torej ravno za to kar ne rabim delat, kupil tole pilo ?

za edge-angle ki pa ga je dobro vzdrževat, pa navaden diamant ?

Čeprav tudi tukaj, a prav razumem, da praviš, da bolj poredko edge-angle s pilo popravljat,
da je dovolj diamant (ki ne sme iti nikdar na suho, ampak voda+alkohol:)
S pilo pa kdaj ?

A potem s telim diamantom400 na smučanju

nič ne "obnavljam" base-angla, ampak striktno samo side-angle ?

in ali mi po vsakem smučanju bolj priporočaš

ali

?

Kako prepoznaš servis, ki ima mašino z brusnim papirjem ? Kako ga to vprašam
A tist ko pravi, da dela na roke, ne z mašino - je to bolje, ali slabše (če obvlada seveda) ?

Glede pošpricanja vezi, pa sem mislil tole:

A se splača to (čez poletje) špricat pri novih plastičnih vezeh, al je brez veze ?

Sem pa tule prebral zanimivo trditev !
https://www.tesmasport.si/novice/dogodki/priprava-smuci-in-sneznih-desk-po-smucarski-sezoni
3.alineja = "Popustite nastavitve DIN na obeh vezeh (spredaj zadaj, L, D) in zaklenite peto v smučarskem položaju. Te nastavitve preprečujejo napetost na vzmeti v vezeh, zato bodo vzmeti ohranile ustrezno prožnost."
JE TO RES ?!

@__ŽIGA___
aaaa, ti "južnaki" da tako obvladajo. Srečujem jih na sejmih rabljene opreme,
pa sem mislu da so samo švercerji, ne da res tako dobro pripravijo opremo - nesem kdaj
tudi k njim kake smuči
Hervis je pa mene tudi tko enkrat zajeb**, nekam v MB so pošiljali, da nikdar več, res.

@EVERTS72
ne vem, če bom znal razlikovat, a je res kej tud on namazal, al je še od mojih
hladnih voskov Kaj, a mal z nohtom not zarežem v podlago in vidim, če je ?
Jep, kupim letos kotnik, definitivno.

In ja, se bom prijavil k Tesmi na seminar za servis alpskih smuči,
a da ne uletim tja ko en analfabet, se priporočam (in tudi drugi domnevam),
če nam (vsaj PJ), mal razjasni pojme Thx!

P.S.: VanDeer smuči - vse prek 1100€... hmmm, dobro se ceni ta naš Hirscher, a glede na to, da mu
niti ne uspeva blazno dobro v svetovnem pokalu, ne vem zakaj bi človek njegove kupil in ne Headove
ali Atomicove ali Fisherjeve ? Vi štekate to njegovo cenovno politiko ?

pj PrispevekObjavljeno: Čet Mar 12, 2026 12:12 pm Naslov sporočila:
Bom poskusil ene tolk zmedeno odgovorit kot si ti napisal
Najprej kar se tice robnika s spodnje strani (s ploskve). Za to spreminjati vecinoma rabis najprej brusenje ploskve. Vem da je pri nas se vedno precej popularno to delati z masinami z brusnim papirjem ampak resno ko vidis tak servis samo gasa ven. Ce servis kamor si nesel smuci nima stone grinding masine potem (pa kot kaze niti te s smirglom), potem je spreminjanje tega mission impossible, sploh ce zelis manj kot imas.
Potem pa k ostalim tvojim "problemom". Kaj misls s hladnim voskom iz tube mi pri najboljsi volji ni jasno. Pri normalnem mazanju (stopis vosek z likalnikom in zapeglas) pred smucanjem tako ali tako postrgas to dol in smuci skrtacis. Ce pa jih pustis shranjene, pa potem ko se vosek strdi s plasticno cirklino gres cez robnik da pobere vosek z robnika. Drzis jo pac pod kotom da ne vleces po ptexu pac pa zgolj po robniku. In nato ponovis vajo se po stranskem delu robnika, ker ponavadi malo voska kaplja tudi cez rob.
Kar pa se rje tice pa vecinoma ni problem za orodje. Ko koncas vzames krtaco in ocistis pilo. Diamant pa ocistis z mokro krpo pa je. Edina stvar pri diamantu, ce hoces da traja je, da ga uporabljas z minimalno silo. Diamant nalahko peljes po robniku, ne pa da pritiskas. Ce zacnes delati to, ga bos menjal vsake par dni. V resnici pa pri normlani uporabi zdrzi par let (ce nimas ravno 10 parov vsak dan). PA se ena zelo pomembna stvar pri diamantu... mazanje! Diamanta nikoli ne uporabljas na suho. Obstaja boga in pol taksnih in drugacnih tekocin za to, ampak 75% vode, 25% cistega alkohola je vec kot dovolj dobro. Namocis krpo in s tem obrises diamant pred vsakim potegom (z diamantom gres tako ali tako zgolj dvakrat ali trikrat po celi dolzini smuci v enem potegu). In na koncu ko koncas ga z isto cunjo se ocistis in je ready za naslednjic.
Upam da sem vsaj nekaj odgovoril

everts72
PrispevekObjavljeno: Čet Mar 12, 2026 4:49 am Naslov sporočila:
Smucar9 z mojim amaterskim znanjem (za bolj resne odgovore pričakujem pj-a ) bom napisal par odgovorov:

Hmmmm, letos sem jih sam z zgornjimi pilami/diamanti sicer striktno delal na 1. - Ko enkrat narediš base ga pusti pri miru. Lahko ga zgladiš, da popraviš udarnine, ampak ne pa kar non stop drajsat s pilo, ker za vsako kot malenkost povečaš.

Baje, da bo tud podlago namazal, a sej ne vem kako naj to sploh preverim. - To se pa ja vidi, če je smuča namazana ali ne.

Jaz jih letos celo sezono nisem, pa nisem opazil razlike. - Bi rekel, da dokaj nevarno početje, ker če je trd teren in smuča iz ovinka ne spusti, lahko pride do padca in poškodb.

Kater hladni vosek uporabljaš??

Za čistit rjo z robnika, je najbolš zadeva šmergl (granulacija cca.300-400), ki ga naviješ na pilo.

Pri uporabi diamanta lahko recimo uporabiš balistol, ampak tudi navadna voda je čisto v redu. Diamante po uporabi čistim z 99% alkoholom in so tako uporabni dolgo časa.

Svetujem, da nabaviš "resen" kotnik in ne te igrače (slika 2, 3).

Možakar ve kaj dela:
https://www.youtube.com/watch?v=a2MGvdHWZ2s&t=1s

https://www.youtube.com/watch?v=3V2Id9QHBLA&t=1s
__Ziga__
PrispevekObjavljeno: Sre Mar 11, 2026 8:14 pm Naslov sporočila:
Kam pa si to nesel smuči, če ni skrivnost?

Jaz sem dal 1x v Hervis in nikoli več......pozabil so stransko brušenje, nisem mogel smučat.....

Sam prisegam na Igor Sport al pa na Kodeljevem kaj so že.....Mare, Žare....neki takega ......aja ne MlaĐenovič in ostali D.N.O. neki tazga. TOP zrihtajo

Smucar9
PrispevekObjavljeno: Sre Mar 11, 2026 7:34 pm Naslov sporočila:
Smucar9 je napisal/a:

A po vsakem dnevu s takilem Diamantom400 "potegneš" po robnikih ?
Po celi dolžini smuči ali samo sredina, konic pa ne ?

A "brusiti" pa pomeni s pilo , ne z diamantom ?
Katera od tehle dveh je bolj primerna za nas turiste ?

Nesel smuči spet nekemu na novo, ki ga drugi hvalijo.

Vprašam na kolko bo delal stranski rob ? Reče 88.
Prav. Ok. letos sem smučal z 87, pa naj probam še to, itak večina youtubovcev svetuje 88, da mal kasneje otopi robnik

Vprašam, kolk pa kej base-angle? Me samo debelo gleda, in da tega pa se ne počne
Hmmmm, letos sem jih sam z zgornjimi pilami/diamanti sicer striktno delal na 1,
ampak sumim, da bo itak moral tud on to pobrusit, kajne ? A je res zmožen samo edge-angle nardit ?

Baje, da bo tud podlago namazal, a sej ne vem kako naj to sploh preverim ?!

Reku je še da bo prvih in zadnih 20cm poradiral. Prav. Jaz jih letos celo sezono nisem, pa nisem opazil razlike. No, sej morda tud robnikov nisem dovolj pravilno brusil, cccccc Sem jih pa redno po vsaki smuki, in tudi z hladnim voskom namazal iz tube (brez likalnika).

Glede hladnega voska, in nasveta da naj v izogib rjavenja obrišem vosek iz robnikov - ampak potem sem jaz redno naredil en sam poc, in ga odstranil tudi mal preveč po podlagi Kaj sem delal narobe ?

Še en takle teoretičnio nasvet na daljavo (kolikor se da): seveda sem tako vestno robnike po vsaki vožnji popravljal z mojima dvema novima plastičnima orodjema (2. in 3. slika), da ko sem kolegu zagrabil mal preveč neservisirane smuči, sem vso rjo spravil na pilo/diamant in ga tudi samo z njegovmi uničil, da lahko kupim novga Delal sem budala seveda vedno na suho - kaj naj drugič na kako krpo našpricam in sproti med "potegovanjem" obeh edge-diamant-pil pobrisujem ?

Nisem pa skoraj nikoli popravljal s tistim 400 diamantom (1.slika), ampak redno delal samo s "plastik držalama" (2.in 3.slika), ker sem se bal da bom z neznanjem, robnik samo otopel nazaj kot je bil Naj vseeno ?

+ s čim podlago kej zvečer sčistim razen s krpo in vodo ?

Pa še tole: fenol noža se zaenkrat sploh ne mislim it. Razmišljam takole: po sezoni peljem smuči na pravi servis, da jih porihta kot zna on (pa upam, da bo tud fenol uredil), jaz pa nato samo popravljam med sezono s temi mojimi plastik-orodji (po novem mislim, da bom kupil kovinske, ja). A je narobe če delam/razmišljam tako glede (ne)ureditve fenola ? Saj ne presmučam več ko 25 dni letno (po recimo 50km dnevno).

Imam še nek prastar spray (kao za bindunge), pa me zanima a pošpricam to po avtomatih, da bodo mastni, al pri teh novih plastik-fantastik vezeh to itak ne igra več vloge ?

Thx.. pa kak video lahk tud prpopate, da še mal teoretično popravim svoje medsezonsko "servisiranje" v 26/27

pj
PrispevekObjavljeno: Sob Mar 22, 2025 5:20 pm Naslov sporočila:
Diamant je nekaj takega ja (jaz imam drugo firmo ampak to je precej nepomembno.
Tisti drugi dve pa bi rekel da je prvo vseeno diamant/brus, drugo pa pila, ampak ravno roke v ogenj za to trditev ne bi dal. Ce imam prav, bi rekel da je druga bolj primerna opcija, bi se pa vseeno teh plastik fantastik multipraktivov izogibal in kupil nek spodoben kotnik, ki je trd in stabilen, za povrhu pa tako trpezen, da ga bos imel do konca zivljenja kar posledicno pomeni, da se tisti malo vecji strosek razdeli na dobesedno par centov na leto uporabe
Gume jaz nisem nikoli uporabljal, ne prej, niti ne sedaj zase, ampak to je precej odvisno od preference. Nekateri jo, nekateri je ne (govorim tudi za svetovni pokal nivo). Ni nekih pravil pac pa kar ti pase. Mogoce za rekreativno smucanje ni toliko neumno za prvih 15, 20cm (zadaj ni toliko pomembno), ker pri slabsi tehniki ni nic narobe, ce smuca ne zagrabi na 100% tisti moment ko jo malo s flehe das. Naredi pa to, da prvih 15 ali 20cm robnika malo otopi in ni tako zelo oster kot ostali del. Kot sem napisal, smuca postane malo manj agresivna in ne zagrabi na polno v prvem momentu.

Smucar9
PrispevekObjavljeno: Pet Mar 21, 2025 4:08 pm Naslov sporočila:
pj je napisal/a:
Jaz svoje brusim ko je potreba po tem. Precej hitro ves ali je stvar se ostra ali ne. Ce je, zgolj po vsakem smucanju potegnem z diamantom in je, ce pa ni pa jo brusim. Je pa res, da gre 90% mojih alpskih smuci nazaj v tovarno ker jim po letu ali max 2 zmanjka robnika (robniki na tekmovalnih smuceh so ze v osnovi precej tanjsi kot tisti na rekreativnih).

A po vsakem dnevu s takilem Diamantom400 "potegneš" po robnikih ?
Po celi dolžini smuči ali samo sredina, konic pa ne ?

A "brusiti" pa pomeni s pilo , ne z diamantom ?
Katera od tehle dveh je bolj primerna za nas turiste ?

Se obe izkljucujeta, in je 1.zajeta ze v 2. in je dovolj če kupim
"za turistično brusenje" le 2. ?
Ali sta različno "mocni" pili v njima ?

Vse to zgoraj je mišljeno izključno za daljše izlete,
po 15 furah bom ziher nesel smuci profesionalcem da uredijo do konca po svoje.
A je TesmaSport v Kranju dober za to ?
(nad Hervisom sem bil zelo razočaran pred leti)

A "poradirkate" pa na izletih s tole gumico ali kako mehkejšo?
In kaj sploh "poradirat" in kdaj ?

Se oproščam, za vsa takale zacetniska vprašanja. Upam da boste imeli
kdaj voljo odpisat

GreenIce
PrispevekObjavljeno: Pet Mar 14, 2025 9:18 pm Naslov sporočila:
streif je napisal/a:
Če lahko pristavim eno malenkost; če ima smuča od servisa do servisa dolgo kilometrino, sploh če se smuča po trših podlagah, se sčasoma povečuje spodnji kot robnika. Kar pomeni, da po mehkejšem terenu še gre, na trdem ali ledenem pa sigurno ne več.

To je verjetno res. Po drugi strani pa, če smuči peljem brusit po vsakih 2 smučanjih, si verjetno lahko po treh sezonah kupim nove. Je pa to nemalokrat sitno, recimo če smučam na njih 2x, pa imam plan za 3 dni v Avstrijo oz. Italijo. Peti dan bo verjetno že kriza.
Kolikor berem forum, si večina na 5-7 dnevnih izletih ne nosi vmes k lokalcem brusit smuči, verjetno pa si večina zna sama malo za silo z diamantno malo pobrusit zvečer...

marko
PrispevekObjavljeno: Tor Mar 11, 2025 1:45 pm Naslov sporočila:
Ne vem, kako sem to spregledal. Drugače pa mislim, da je težava GreenIce-a predvsem v kombinaciji ledu in mehkega oziroma naritega snega, ki skoraj spominja na celc, kar nastopi, kot je tudi sam napisal na zdelanih progah popoldne. Take razmere zahtevajo hitre spremembe med grobimi nastavki na ledu in mehkobo na mehkem. Po mojih izkušnjah je tu ključno, da se zares skoncentriraš na opazovanje snežne podlage, da lahko prilagajaš tehniko. Dobro pa je seveda obvladati tudi tehnike vožnje po grbinah, ki so drugačne od običajnega karvanja.

pj
PrispevekObjavljeno: Tor Mar 11, 2025 10:49 am Naslov sporočila:
Odgovarjal sem GreenIce, ceprav je bil odgovor za tvojim postom Sorry za nesporazum

marko
PrispevekObjavljeno: Tor Mar 11, 2025 10:31 am Naslov sporočila:
pj je napisal/a:
Je problem v smuci ali v tvoji tehniki? Verjetno oboje. Stvar je, da je tehnika ko prides na led nekaj povsem drugega, kot ko vozis po "normalem" snegu. Je spet res, da na odprtih smuciscih vecinoma ni tistega pravega ledu, ko je proga pripravljena z vodo, ampak vseeno vcasih dobis kar dober led. In ce cel dan (ali vec dni) smucas po relativno mehkem snegu, se nastavis na malo drugacno smucanje, kot pa ga rabis pri trdem ledu. Tam moras zares pritisniti na smuco, kar pomeni za zacetek vecja hitrost, pravi koti in pravi odkloni. Ce tega ni, smuca sam drsi, ne glede na to kako pripravljena je. Vsaj jaz osebno rabim kaksno voznjo ali dve preden se "nastavim" za tisti pravi leg, ko je proga pripravljena z vodo.
Kot drugo pa definitivno tudi smuci. Prava ostrina je tam eno dve voznji (ce govorimo o ta pravem ledu), potem to ni vec to. In ce si ti smucal par dni, smuci sigurno niso bile vec super ostre in ce je bil led zares led, potem je dokaj normalno da so prijele slabse kot so prijele prvi dan.

Nisem rekel, da imam kakršenkoli problem. Mogoče zato, ker je moja tehnika taka (agresivna), da je bolj prilagojena trdim in ledenim podlagam in se na mehkem prilagajam. Je pa res, da že nekako od korone nisem smučal na zares trdem snegu (npr. na progi, preparirani za WC ali na pokonci postavljenem drsališču). In ker sem v letih, ko se vsako dodatno leto pozna, bodo najbrž prišli tudi problemi. Ena rešitev je tudi čarobna formula Ft=mv. Torej z večjo hitrostjo smučka tudi bolje prijema. Teoretično naj bi tudi večja masa pomagala, a nanjo nisem najbolj ponosen.

streif
PrispevekObjavljeno: Sre Mar 05, 2025 1:22 pm Naslov sporočila:
Če lahko pristavim eno malenkost; če ima smuča od servisa do servisa dolgo kilometrino, sploh če se smuča po trših podlagah, se sčasoma povečuje spodnji kot robnika. Kar pomeni, da po mehkejšem terenu še gre, na trdem ali ledenem pa sigurno ne več.

GreenIce
PrispevekObjavljeno: Tor Mar 04, 2025 5:09 pm Naslov sporočila:
Marko, namenoma jih še nisem zamenjal. Sem pa na začetku, nenavajen na to, da moram prebrat kam katera smučka sodi, smučal »narobe«. Neke bistvene razlike nisem opazil, nimam pa pojma, kako resno sem smučal tiste spuste, ker sem zamenjavo opazil šele na gondoli ob »sezuvanju«. Je pa bilo to prvih par smučanj na začetku sezone, ko še nisem bil ogret in tudi smučanje manj agresivno/bolj ležerno pri srednjih hitrostih. Bom naslednjič namerno zamenjal smuči in naredil 2 spusta na polno na isti progi kot prej z »pravilno kombinacijo«, pa bom sporočil razlike. Predvidevam pa, da slabše prijemajo, ampak dvomim da je samo smučanje bistveno drugačnejše. Naslednjič bom definitivno kupil klasične smuči, izključno zaradi manjših stroškov servisa in 2 robnikov. Drugače nimam po 15-ih smučanjih letos nič slabega za povedat čez elanke, so odlične.

PJ, najbrž imaš prav, tudi sam mislim, da je pomemben faktor tehnika. Predvsem je pač dejstvo, da takega ledu kot je bil na tem smučanju redkokje najdeš na smučiščih, kvečjemu pač posamezne ledene ploskve na par 10 metrov. Verjetno posledično tudi nimam izkušenj smučat po takem ledu in mi smučka ni prijela tako dobro, ker nisem dal nanjo dovolj teže. Bi z veseljem poizkušal tudi tak teren, ampak redkokje imaš priliko ta vadit. Je pa res kar si napisal, samo smučanje po tem ledu napram rebrcam ali kucljem zahteva povsem drug pristop.

Sicer pa ja, vem da smuči zdržijo tudi po 15 let, bojim se samo, da če se moje brusijo po 3-4ih smučanjih, da ne bo zmanjkalo robnika, pa četudi jih brusi mojster in samo toliko, kot je nujno. Še posebej, ker je amphibio profil...

© 2006-2014 - smucisca.net