|
Snežni top (izdelava) |
« Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo » |
Avtor |
Sporočilo
|
gorenc2 |
Objavljeno: Sre Mar 11, 2009 11:56 am Naslov sporočila: |
|
|
Sezuva pancarje na sedežnici

Pridružen/-a: Ned Dec 2007 20:41 Prispevkov: 413 Kraj: Gozd Martuljek
|
Kšna trgovina s pnevmatko mogoče! _________________ 2009/10 Kranjska Gora 13X, Flachau 1X, Zauchensee 1X, Obertauern 1X, Kanin 1X, Mokrine 1X, Katcberg 1X
2010/2011 Mollta 2x Kr. Gora 30X, Katschberg 1X
2011/2012 Alta Badija 4xKr. Gora 12X,Bad Kleinkirchheim 2X
2012/2013 Kranjska Gora8x, Bad Kleinkirchheim 1X, Großeck - Speiereck 1x
2013/2014 Alta Badija 4x, Kranjska Gora30X, Mokrine 1X
2014/2015 Kranjska Gora 22X, Katchberg 1X, Molltal 1X
2015/2016 Kranjska Gora 6x Alta Badija 4X
2016/2017 Alta Badija 4X Kranjska Gora 28X Mojstrana 1X |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
atomic sl12 |
Objavljeno: Sre Mar 11, 2009 12:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
Išče plažo na smučišču

Pridružen/-a: Pon Jan 2008 20:21 Prispevkov: 197 Kraj: maribor
|
Technoalpin56 ti si napiso 2600L/min kar pa je nemogoče za tako črpalko. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ledenko |
Objavljeno: Sre Mar 11, 2009 1:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mojster zasneževanja

Pridružen/-a: Pet Okt 2005 22:49 Prispevkov: 1948
|
atomic sl12 je napisal/a: | Technoalpin56 ti si napiso 2600L/min kar pa je nemogoče za tako črpalko. |
Za 8 bar in 43 l/s rabiš okrog 70 Kw črpalko.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
BoziceK |
Objavljeno: Sre Mar 11, 2009 2:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
 Fura slalom med smrekami

Pridružen/-a: Sob Sep 2007 12:39 Prispevkov: 627
|
Kolker je meni Lenko rekel ma ta pumpa 40l/min.... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
marki |
Objavljeno: Sre Mar 11, 2009 2:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Smuča brez pancarjev

Pridružen/-a: Tor Mar 2009 23:04 Prispevkov: 19 Kraj: pg
|
Črpalka o kateri govorite ima definitivno pretok 2800 litrov na uro (47 l/min). To črpalko sem namreč lansko poletje ogledoval ničkolikokrat. Da je nisem kupil pa je botroval potisk ki ga zmore (4,2 bara pri 0 litrih) Ta z vsakim litrom pretoka več strmo pade. Če se prav spomnim tabele bi tako naprimer pri 15 l/min zmogla pritiska le še okoli 3 bare-toliko kot ima ponavadi hišni vodovod. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
technoalpin56 |
Objavljeno: Sre Mar 11, 2009 4:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
 Fura slalom med smrekami

Pridružen/-a: Pon Dec 2008 23:27 Prispevkov: 604
|
@atomic sl12:Poglej svoj post. JAs sem napisal 2600l/h. Ki je zdaj tu problem? Ti si pa napisal 2600l/h na minuto. Tisti ki ne vrjamete, poglejte malo njegov post.
Drugače pa naj povem, da Y sploh ne rabiš! Naredi večje število lukenj, npr. enih 10 (nardilo bo tut dosti več snega(pozimi )) in ti vode ne bo več tišalo nazaj. Deluje meni že pri 2 luknah 1mm. Drugače pa je moj 250l/min pretočni kompresor bil kos tut 36 luknam. Drugače pa tut ti pokrovi kromirani niso tako dragi, probaj. Svetujem pa vsem, ki mate eno samo luknico, da jih dodate vsaj še pet. Ker ko sem jas vido, kak malo pretoka ma pri dveh, sn si mislo kak lahko nekdo sploh sneg dela s tem.
Zato NE delat nekih combo topov z večimi šobami, OK naredite 2 (15 luknic 1mm v vsako) in bo odlično razpršilo! Prosim, da ne govorite da ne bo delovalo tisti, ki še tega niste nardili. Pa dosti uspeha pri izdelavi vsem!  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
atomic sl12 |
Objavljeno: Sre Mar 11, 2009 6:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
Išče plažo na smučišču

Pridružen/-a: Pon Jan 2008 20:21 Prispevkov: 197 Kraj: maribor
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lenko |
Objavljeno: Sre Mar 11, 2009 7:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
 Pohorc

Pridružen/-a: Ned Okt 2005 13:34 Prispevkov: 3282
|
technoalpin56 je napisal/a: | @atomic sl12:Poglej svoj post. JAs sem napisal 2600l/h. Ki je zdaj tu problem? Ti si pa napisal 2600l/h na minuto. Tisti ki ne vrjamete, poglejte malo njegov post.
Drugače pa naj povem, da Y sploh ne rabiš! Naredi večje število lukenj, npr. enih 10 (nardilo bo tut dosti več snega(pozimi )) in ti vode ne bo več tišalo nazaj. Deluje meni že pri 2 luknah 1mm. Drugače pa je moj 250l/min pretočni kompresor bil kos tut 36 luknam. Drugače pa tut ti pokrovi kromirani niso tako dragi, probaj. Svetujem pa vsem, ki mate eno samo luknico, da jih dodate vsaj še pet. Ker ko sem jas vido, kak malo pretoka ma pri dveh, sn si mislo kak lahko nekdo sploh sneg dela s tem.
Zato NE delat nekih combo topov z večimi šobami, OK naredite 2 (15 luknic 1mm v vsako) in bo odlično razpršilo! Prosim, da ne govorite da ne bo delovalo tisti, ki še tega niste nardili. Pa dosti uspeha pri izdelavi vsem!  |
Pa kaj ti pomaga 328932897387284397232848732 luken če pa boš naredil skoraj isto količino kot pri 1, pa še šlabše kvalitete se dela sneg (moker) torej to pomeni da moreš pričeti izdelovati sneg pri nižji temparaturi kot pa pri 1 šobi  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
technoalpin56 |
Objavljeno: Sre Mar 11, 2009 9:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
 Fura slalom med smrekami

|
lenko je napisal/a: | Pa kaj ti pomaga 328932897387284397232848732 luken če pa boš naredil skoraj isto količino kot pri 1, pa še šlabše kvalitete se dela sneg (moker) torej to pomeni da moreš pričeti izdelovati sneg pri nižji temparaturi kot pa pri 1 šobi |
S tem pa se ne bi strinjal. Vsekakor je več lukenj več pretoka, to se dokaže tudi s tem, da je treba vode odpret več in da je moj kompresor premalo pretočen, za tisti 2 lukni pa je bil kr dovolj. Vsekakor, več zraka in vode v več lukenj gre-se poveča poraba, posledica temu je več narejenega snega pri enakih pogojih.
@ledenko:Če si slučajno prebral ta post in vse ostale poste na tej in prejšnji strani, te prosim, da poveš kdo ima prav. Ker očitno rabimo potrdilo strokovnjaka.
PS:Jaz ne trdim, da je moja teorija pravilna kr tak na pamet, ker sem jo preizkuso v praksi.
Tudi ne trdim, da se bo ledenko strinjal z mano. Zato pa moremo ugotovit, kdo ima prav, da bomo vedli, kakšne topove izdelovat. Upam tudi, da bo prihodnjo sezono malo več slik (vseh nas), čeprav ne trdim, da sem jih sam veliko prispeval. (in seveda še več izdelkov )
Še nekaj! @lenko, zakaj bi bil sneg slabše kvalitete in bolj moker? Če imaš dovolj pretočen kompresor bo razpršilo enako dobro kot pri eni luknji, mogoče še boljše. Ko sem napolnil rezervoar mojega kompresorja je razpršilo v zelo zelo majhne kapljice, lahko bi rekel boljše kot takrat pri dveh luknicah. Po mojem je vzrok za to ta, da lahko ventil kompresora bolj odprem in zaradi več pretoka vode ne tišči nazaj (ledenko popravi me če nimam prav).  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lenko |
Objavljeno: Sre Mar 11, 2009 9:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
 Pohorc

Pridružen/-a: Ned Okt 2005 13:34 Prispevkov: 3282
|
S takšnim topom ko je ta pa bolj težko da boš naredil kaj preveč snega z pritiskom iz pipe in kajjazvemkolikopretočnimkompresorjem, ker sem tudi jaz sprva mislim da je več šob več snega, potem pa sem prišel do tega da bi pri 4 šobah pritisk tako zelo majhen bil da snega se skorajda nebi dalo delati pri teh pogojih ki krojijo Maribor 2 šobi pa sta pri t-gun že skoraj preveč, četudi ti meče vodo nazaj, potem pač malo povečaj luknico, ne pa dodavati  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ledenko |
Objavljeno: Sre Mar 11, 2009 9:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mojster zasneževanja

Pridružen/-a: Pet Okt 2005 22:49 Prispevkov: 1948
|
V to temo se ne mešam rad, a tokrat naj bo:
En nukleator ali visokotlačni top = ena luknja!
Te zadeve so navadne Lavalove ali ekspanzijske šobe z mešalno komoro v kateri se voda in zrak zmešata v tekočino določene mase. Glede na to zmes se določi oblika izstopnega stožca, ki ni nujno, da je konična. Lavalove preseke in učinek ekspanzijske šobe se da doseči tudi z dvema cilindričnima izvrtinama in pravi obliki v notranjem tlačnem delu šobe.
Več takih šob lahko sestaviš v venec, toda vsaka lahko ima le en izhod, če želiš dober učinek. Zakaj je tako, kakšen način mešanja je najboljši, kakšna debelina zrnc je najugodnejša, kako priti do teoretično določenih rezultatov... pa prepuščam vaši domišliji in vašemu znanju.
Na koncu je vedno odločilen test in veliko kmečke logike, vendar tako čez palec z čudežnimi Y kosi in podobno alkimistično šaro ne bo nič pametnega! Skrivnosti so drugje.
Pojdite na smučišče in si dobro oglejte delujoče topove katerekoli znamke, vsi so v osnovi enaki. "Malenkosti", ki na koncu zelo veliko pomenijo pa za garažne projekte itak niso pomembne.
p.s.
Tudi raketni motor in izpuh reaktivnega motorja sta Lavalovi šobi, ki delujeta na povsem istih načelih.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
technoalpin56 |
Objavljeno: Sre Mar 11, 2009 9:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
 Fura slalom med smrekami

|
OK, te je že tak če je strokovnjak tak povedal. Meni je pri več luknjah pa bljše deloval top, kot sem že napisal, ker mi zrak ni nazaj tišal vode. V bistvu je torej očitno boljše nardit več nukleatorjev z eno luknico (po ledenkovem nasvetu ) in tut tak bom nardil.
Zanima me, kak si naj preračunam kolko šob lahko mam? Pa še črpalko malo pokomentirajte (nimam je še ), pa da nebo kakega ko bo zamešal tehniške podatke. Še enkrat ponavljam:
Pretok-2600l/h (dva tisoč šesto litrov na uro)
Pritisk-8 BAR, 800 000 Pa, 800 kPa (osem barov, osemsto tisoč paskalov, osemsto kilo paskalov)
 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
BoziceK |
Objavljeno: Sob Mar 14, 2009 10:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
 Fura slalom med smrekami

|
evo takle ventilator bo...
samo to so "stabilizatorska krilca" ko pridejo za ventilatorjem.... ventilator bo pa isti.... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bole |
Objavljeno: Ned Mar 15, 2009 12:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pili dile po vsaki furi

Pridružen/-a: Sre Dec 2004 15:01 Prispevkov: 874 Kraj: Maribor
|
Uh, a nima to prevec naklona? ze res da se zrah vrtinci v smeri ventilatorja, ampak tolko pa spet ne! ledenko? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
BoziceK |
Objavljeno: Ned Mar 15, 2009 2:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
 Fura slalom med smrekami

|
glej nevem.... ravno gledam na Snowguns.com top od Markija.... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|
|
|