|
velika planina (zaklad narave) |
« Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo » |
Avtor |
Sporočilo
|
blajo |
Objavljeno: Tor Jan 22, 2008 11:16 pm Naslov sporočila: 19.01.2008 |
|
|
Sezuva pancarje na sedežnici

Pridružen/-a: Sre Jun 2006 23:54 Prispevkov: 232
|
Pozdravljeni!
V soboto, 19.1.08 na ponovno odprti Veliki planini.
Odprli so Tiho dolino, Zeleni rob pa je zaradi Rora nevozen in se je treba spustiti po poti.
Ce izvzamemo Ror, je rec presenetljivo dobra. Kamenja in zemlje precej manj kot v decembru, Tiha pa je fina.
Dela proga 1, ki je se vedno pooooocasna, in proga 8, ki je super. (se vedno je dizel, dopoldne je malo nagajala).
Vozi tudi sedeznica in nekajkrat sva se spustila kar po poti in je bilo zabavno, popoldne pa je bilo prevec "pescev" in
zadeva izgubi svoj car ...
Gnece nobene, mogoce nas je bilo 10 smucarjev, pozneje se je gor pojavila ena internacionalna skupina "bordarjev", ki so
po enournem tecaju poskrbeli za zabavo (padci, hoja pod vlecnico, zgubljanje, ustavljanje smucarjev in sprasevanje,
kje so naprave in podobne ...)
Ekipa se trudi, zicnicarji so dolg cas preganjali z lopatami in urejali kar se da, v gostilni kuharica dela super struklje.
Nekaj fotk [klik poveca]
Ko te vlecnica na vrhu izpljune se znajdes v temle "kotlu". Na misel mi je prislo, da bi tu lahko bil simpaticen bazencek za vodo za zasnezevanje, ce bodejo res premikali zgornjo postajo malce nizje, da bi jo umaknili vetru ...
Pogled iz vrha po levem kraku proge 1 (tu se spustis, samo prvic, vlecnica te odlozi bolj desno in malce nizje).
Proga 8. Mlace hecno je, ce si sam na progi, ampak se hitro privadis :-)
Pastirsko naselje je bilo mirno ...
.. proga 1 gre skozenj, tisti del je bil zaradi pescev precej "shojen", je pa za prezivet, kljub prvim rjavim lisam, ki se jih najde pod naseljem.
Zgornja postaja vlecnice na progi 2, ki ne deluje. Nekaj se je sicer omenjalo, ampak ne vem ali je padlo zaradi vremena ali spodletele elektrifikacije.
Upajmo, da ju skupaj s Purmanom caka svetlejsa prihodnost ...
Ko te vlecnica 1 privlece pod vrh zgornje postaje sedeznice, se spustis pod Zeleni rob po zunanji strani planine. Navkljub vetru, ki tam pogosto divja, je snega presenetljivo dosti in je rec kar lepo presmucljiva.
Takole izgleda pogled navzdol. Spustiti se je potrebno tja dol mimo tistih treh borderjev, za njimi pa je ovinek proge v desno.
Borderji stojijo na vrhu klanca, tako, da je dobro vzeti vse skupaj z malce vec zaleta, da ni treba stanfati.
Zgornja "postaja" vlecnice na progi 8. Dizel je na spodnji "postaji", skrit v "pastirski hiski".
Glede na temperature bolj slabo kaze, da bomo se kaj smucali drug teden ...
... upajmo na kaksen sneg.
lp,
b |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
SMUČAR (KOPE) |
Objavljeno: Ned Jan 27, 2008 2:12 pm Naslov sporočila: |
|
|

Pridružen/-a: Tor Jun 2006 11:28 Prispevkov: 385
|
Vprašal bi zakaj nikoli ne obratuje vlečnica Zeleni rob? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
blajo |
Objavljeno: Ned Feb 03, 2008 6:04 pm Naslov sporočila: |
|
|

|
Vlecnica Zeleni rob je hitra moznost za zgornji (malo strmejsi) del proge, ki jo pokriva sedeznica. Trenutno so "tezave" v roru, tako, da dela Tiha dolina, na tej strani pa Jurcek za otroke in sedeznica za dostavo ...
... mogoce ga bo v teh dneh kaj nabutalo, pa bodo lahko pognali ...
lp,
b |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gost2 |
Objavljeno: Čet Feb 21, 2008 9:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Fura slalom med smrekami

Pridružen/-a: Pon Okt 2005 17:45 Prispevkov: 681
|
http://www.rtvslo.si/tureavanture/modload.php?&c_mod=rnews&op=sections&func=read&c_menu=2&c_id=1666
Brezbrižneži s sanmi razrili tekaško progo
Velika planina vabi tudi tekače
Podobe Slovenije, pred dvema urama
Kamnik - MMC RTV SLO
Na Veliki planini to zimo niso pozdravili le smučarjev, ampak tudi tekače.
Pred počitnicami so uredili 30 kilometrov tekaških prog.
V ponedeljek so Veliko planino organizirano obiskali smučarji tekači iz vse Evrope,
čakala pa jih je zimska pravljica. Upravljavci smučišča so v Tihi dolini uredili čudovito progo.
Brez zapletov ni šlo, saj so brezbrižni divjaki na saneh uničili lep del steze,
zato je bilo treba še enkrat v akcijo.
V teh počitniških dneh je sicer Velika planina dobro obiskana, vseeno pa
gneče na žičnicah ni. Bajtarji, pohodniki, smučarji - vsak najde svoj mir
na tej čudoviti planini v osrčju Kamniških Alp. Zdaj tudi med tednom obratujejo
naprave v Tihi dolini, kjer je snega dovolj, tako da prva odjuga ne bo usodna.
T. O.
(Takole je bilo v ponedeljek na priljubljeni vlečnici Tihi 8.
Odličen sneg, široka proga in malo obiskovalcev. Foto: MMC RTV SLO/T. O.) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
blajo |
Objavljeno: Pon Jan 05, 2009 1:09 am Naslov sporočila: 04-01-2009 |
|
|

|
Pozdravljeni,
Koncno sem zasmucal tudi na Veliki planini.
V vsej jutranji zmedi (da ja ne bi zamudil nihalke) sem pozabil doma fotoaparat, tako, da so fotografije s telefona ...
... bo drugic boljse. :-)
Snega je precej. Vec kot meter. Ker je toliko snega je mozno smucati kjerkoli in nekateri res smucajo kjerkoli.
Vecina ostalih se nas je drzala prog in bilo je lustno.
Proge so urejene, zdrzale so cel dan. Ljudi je bilo za velikoplaninske pojme precej, ampak se porazdelijo med pesce in naseljence in smucarjev na koncu sploh ni toliko. Cakanje na napravah se zgodi, ko kaksna crkne, dlje od minute dveh nisem cakal nikjer.
ok, fotografije (klik poveca)
Tole so prvi jutranji pogledi s sedeznice. Uredili so vse tri rore, za dodatek pa je se spura skrajno levo (na fotografiji je to skoraj pod zajlo sedeznice). Vsi trije so brez kamenja, velika vecina smucarjev se odpravi na skrajno desnega, ki je lepo poravnan in primeren tudi za neizkusene smucarje. Lepo in pohvalno!
Osameli Purman je zvozen po dolgem in pocez kot vecina ostale planine. V preteklih dveh tednih so ljubitelji te vrste smucanja prisli na svoj racun ...
Tole je vrhnja postaja dvosedeznice. Na desni strani je krajsi strmejsi del, ki je tudi brez kamenja in se je lepo obdrzal cez cel dan, za mojim hrbtom je "vrtaca" cez katero odsmucas v Tiho dolino. (in kjer bi lahko bila super akumulacija
Na tej fotki manjka mojster zicnicar, ki je v hiski.
Cel dan.
Zakaj to pisem? Ker so vsi ostali (ampak res vsi) bili zunaj in podajali sidra, pridrzali sedeze, mahali, pomagali na sedeznico in iz nje. Razen tega strica tu gor. Dokaz vec, da smo na koncu turizem in dober obcutek po smucarskem dnevu tudi (ali pa predvsem) ljudje.
Odpustim jim marsikaj, ce vidim, da se trudijo, da se nasmehnejo in pomahajo otroku in da jim ni tezko pomagati. Tu dobijo vsi razen "na-sliki-manjkajocega" velik plus za prijaznost in pomoc.
Tole je pogled mimo "hiske" zgornje postaje dol po smuciscu in proti Krvavcu.
Tole je pa na levo od prejsnje slike pogled v kotlino.
Na poti v Tiho dolino srecas plansarsko naselje ...
Tole je pa pogled izpod vrha proge v Tihi dolini ( , proti vrhu Velike planine. Rdeče je proga (ki ni rdeča, je lustna enostavna proga - bolj modre sorte), zeleno pa vlecnica Tiha dolina 1, ki je danes delala, ceprav se je na spletni strani napovedalo, da ne bo in bi morda bilo bolje, da res ne bi delala, ker je prevec stala in prepocasi vlekla, da bi se bilo spodobno!
se brez mojega kracanja:
Takole pa izgleda spodnji del proge v Tihi dolini ( 8 )
Za slovo pa se pogled na gondoli pri vecerni voznji.
Temperatura spodaj je bila -8, za zgoraj ne bi vedel. Zjutraj je bilo v Tihi dolini bojda -20, na vrhu pa -10.
Toliko zaenkrat ...
lp, b
. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dejvi |
Objavljeno: Pon Jan 05, 2009 8:13 am Naslov sporočila: |
|
|
 Snemalec smučišč

Pridružen/-a: Sre Nov 2005 7:45 Prispevkov: 571
|
Blajo, super prispevek, bravo! Gor še nikoli nisem smučal, bi bilo prav prijetno iskusiti romantiko Velike planine. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
blajo |
Objavljeno: Ned Jan 11, 2009 5:07 pm Naslov sporočila: Velika planina, 10.01.2009 |
|
|

|
Pozdravljeni,
vceraj sva zopet prezivela lep smucarski dan na Veliki planini.
Jutro na parkiriscu je obetalo gneco, pozneje se je pa izkazalo, da je precej tudi pescev, naseljencev in sankacev, tako, da na progah ni bilo nobene gnece in na napravah nic posebej omembe vrednega cakanja.
Se pa zato se vedno "caka" na napravah. Pesci pomenijo neprestano ustavljanje sedeznice, da se starejsi in zelo mladi lahko spravijo gor in dol. V pogovorih z bolj domacimi z razmerami, se je ze nekajkrat omenjalo nacrte za spremembe "povezav" na planini. Upam na najboljse, ce bo se vec takih dni kot je bil vcerajsnji, ni vrag, da jim ne bo uspelo.
Cel dan so prihajali obiskovalci (se pred dvema letoma jih verjetno v mesecu dni ni bilo toliko), zvecer ob povratku v dolino pa me je presenetila mnozica ljudi, ki so prisli na nocno sankanje.
Za prihodnje dni se napoveduje tudi popravilo vlecnice Tiha dolina 1, ki sedaj malo dela, malo pa ne.
Vceraj sem se ji po sreci izognil, saj naju je iz Tihe doline potegnil ratrak.
Ravno, ko sva prismucala do postaje je "priklapljal" smucarje in naju je povabil zraven.
Rec izgleda tako, da zadaj zapne pet sider, vrvi so lepo narazen in razlicnih dolzin da nikogar ne ovirajo in smo se odpeljali gor po poti nad Zeleni rob, potem pa posmucas do gostisca. Zelo lepo in prijazno izvedena gesta za kar si zasluzijo plus. (+)
Proge so vse v redu, smuca se lahko povsod (nekateri to se vedno dobesedno prakticirajo). Po spletu okoliscin sva "offpiste" vceraj smucala tudi midva, ker sva z vrha proti Tihi dolini malo zasla in sva potem kar pocez mahnila proti spodnji postaji 8.
Vceraj je obratovala tudi vlecnica Zeleni rob. Vmes se je enkrat konkretno ustavila, vendar so jo v kaksni urici poservisirali in je potem vlekla do konca dneva. Ta vlecnica je se vedno najhitrejsa alternativa, ce se zelis nasmucati, saj je konkretno hitrejsa od sedeznice, pokriva pa smucarsko najzanimevejsi del na tej strani Velike planine.
Tudi vceraj se je osebje trudilo s podajanjem sedezev in prijaznostjo (odzdravljajo, mahajo, posmejejo se ...), jota in struklji so se vedno super, vreme in okolica pa sta itak ves cas v "fotonacinu" ...
... naj tako cimdlje zdrzi!
ok, fotografije (klik poveca)
Klasicni jutranji fotopozdrav. Pogled iz sedeznice na vse tri rore. Vsi trije so brez kamenja, kar je v preteklih letih bila zgolj pobozna zelja. Naj tako tudi ostane. Tretji se je izkazal za super pridobitev, ker se z malimi smucarji sedaj ni vec potrebno lomiti na strmini prvega in drugega ...
Nekje na tretjini potovanja s sedeznico je na levi strani odcep poti proti vrhu planine (tik pod spodnjo postajo vlecnice Zeleni rob). Pot je lepo poratrakirana, uporablja se kot osvetljena sankaska proga. Po njej cez dan zapelje tudi ratrak in kaksne motorne sani, sem pa vceraj na planini prvic opazil policista, ki sta povedala, da sta prisla prav zaradi "divjih motornih sankacev", ki so se lani sredi belega dne preganjali po sredini smucisca. Letos so razmere radikalno boljse.
Edine sanke, ki sem jih opazil so od resevalca, ki pa bolj previdno kot je ne more voziti (pocasi, ob robu, svetlobni signali ...)
Pod vrhom se pot prikljuci smuciscu in tu so letos takole resili problem "zivahnih sankacev", ki jih je lani bilo polno smucisce. Pot je lepo locena, tale nasip, ki se vidi je visok okoli metra (ponekod vec, ponekod manj), pesci, psi, dnevni sankaci, motrorne sanke in se kaj so na eni strani, smucarji smo bili na drugi strani ...
... aja. Vceraj sem na zbirko "srecano na smuciscu" dodal se kolesarje.
Med smucanjem v Tihi dolini se mi je zazdelo, da slisim cviljenje kolesarskih zavor. Uspelo mi je posneti tole:
Poglej filmcek.
Pastirska vas je se vedno v snegu, spodaj se vidijo zice vlecnice Tiha dolina 1, skrajno levo pa je viden koscek proge Tiha dolina 8.
Nekaj posnetkov bivališč
Takole sva pa jo "uzgla" cez hribcek, in cez pastirsko vas proti Tihi dolini ...
Tiha dolina 8 je bila super. Vlecnica je delala brez tezav, gnece ni bilo.
Tudi na strminah pod zgornjo in srednjo postajo sedeznice je proga taka kot se spodobi.
"Prijazni ratrak", ki nas je povlekel iz Tihe doline
Ce se povleces na Zeleni rob z vlecnico koncas voznjo na kuclju nad gostilno (prva stavba pod kucljem). Odpre se lep razgled na gornji del sedeznice ...
... skozi meglice proti Krvavcu ...
... in na dokoncno zamegliceno Ljubljansko kotlino.
Zvecer v dolini -9 in gneca za nocno sankanje. O tem pa morda kdaj drugic.
lp, b
. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Age |
Objavljeno: Ned Jan 11, 2009 5:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
 Fura slalom med smrekami

Pridružen/-a: Sre Nov 2007 11:51 Prispevkov: 695 Kraj: Ljubljana
|
@blajo, najlepša hvala za to lepo reportažo, me je malo vrnila nazaj v sezono 1984/85, pravzaprav Januar 85, ko sem zadnjič tule smučal in to za en teden. Pa petrolejke, drva , hehe, lepo je bilo.
Cel teden je bilo nekje -20,22 stopinj, rabili smo dva dneva, da se je koča toliko ogrela, da smo šli spat v zgornjo spalnico, v stranske spalnice , pa sploh nikče ni šel cel teden, hehe.
Zaradi mraza nihče ni smučal na sedežnici. Tam, gor na tistem kraterju in proti planšarijam je tolko pihalo, da te je zeblo kot psa. Vsi so prišli dol v Tiho dolino.
Na tisti kratki vlečnici, levo od dolge vlečnice za nazaj na vrh, je bilo najboljše in najtopleje. A je to mogoče tista?
Fajn proga, samo kratka, pa vse mi na sliki izgleda drugače, hehe.
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
blajo |
Objavljeno: Ned Jan 11, 2009 6:19 pm Naslov sporočila: |
|
|

|
Age je napisal/a: |
... levo od dolge vlečnice za nazaj na vrh ...
|
zivjo,
ne, tole na fotki je Tiha 8, to kar imas v mislih pa je Tiha 2. Ne obratuje ze lep cas (pravzaprav je sploh se nikoli nisem videl obratovati ...)
Tiha 1 (ta dolga - povezuje Tiho dolino in vrh) je vzporedna s Tiho 2 (to kjer ste smucali), na nasprotnem bregu pa je tale s fotke - Tiha 8.
Drugace pa je kar pogosto tako, da gor piha za ne prezivet - tako na vrhu Zelenega roba kot "v luknji" pri zgornji postaji sedeznice. "Govori se", da se isce moznost, da bi se zgornja postaja malce premaknila, tako, da bi se lazje zagotovilo obratovanje sedeznice ...
Citiram: | Fajn proga, samo kratka |
Fotografija malo vara, ker se vidi samo spodnji del. Vlecnica na desni strani fotke gre se gor na tisti kucelj ...
... cela proga ima 700m, tako kot Tiha 2.
lp, b
. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Age |
Objavljeno: Ned Jan 11, 2009 7:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
 Fura slalom med smrekami

Pridružen/-a: Sre Nov 2007 11:51 Prispevkov: 695 Kraj: Ljubljana
|
Citiram: | Fotografija malo vara, ker se vidi samo spodnji del. Vlecnica na desni strani fotke gre se gor na tisti kucelj ...
... cela proga ima 700m, tako kot Tiha 2 |
Hehe, blajo, se vem, da je približno toliko dolga, samo sem se v zadnjih letih razvadil v tujini, pa mi najbolj ležijo proge dolžine okoli 2,5-3 km,
ker jih lahko še vedno pri 50 letih presmučam v enem šusu, sicer mi to uspe samo dopoldne, po piru pa moram že počivat vmes, hehe.
Citiram: | Tiha 1 (ta dolga - povezuje Tiho dolino in vrh) je vzporedna s Tiho 2 (to kjer ste smucali), na nasprotnem bregu pa je tale s fotke - Tiha 8. |
Sem pa mislil pravo vlečnico, samo sem napisal malo nerodno. Toliko se še spomnim, da je bila še ena vzporedna s ta dolgo, samo na tisti je bila takrat vedno velika vrsta.
Imen vlečnic se pa nisem spomnil več.
Itak mi je že to všeč, da hodiš smučat na Velko, nas pa vsaj spomniš na izgubljene spomine, in na to, da je že čas, da se tudi mi vrnemo nazaj na Planino,
pa magari vsaj enkrat na smučarsko sezono (poleti se še spravim gor), verjetno je to smučišče še najbolj v sožitju z naravo. Sicer sem bil s starši prvič tukaj,
poleti leta 1963, nepozabne počitnice (jagode, planšarije s skuto, kislim mlekom.., mislim, da smo dali prtljago na tovorno žičnico, ker tisto leto še ni bilo gondole, pa peš gor, hehe)
Obilo užitkov na tej prekrasni planini, ti želim še naprej |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
blajo |
Objavljeno: Ned Jan 11, 2009 7:11 pm Naslov sporočila: |
|
|

|
... samo sem se v zadnjih letih razvadil v tujini ...
|
eh ja. sva ze dva.
Itak mi je že to všeč, da hodiš smučat na Velko, nas pa vsaj spomniš na izgubljene spomine, in na to, da je že čas, da se tudi mi vrnemo nazaj na Planino |
Tu sem se sam naucil smucati, sedaj smucam s hcerko. Vsec mi je, ker je v primerjavi z ostalimi smucisci res "prazno", ima neko "patino", pa tudi smucarji so bolj "na izi". Na Veliko planino pac ne gres, ce zelis cel dan dirkati ...
... za resno smucarijo pa zaenkrat Dolomiti ...
... komaj cakam
lp, b
. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kricert |
Objavljeno: Tor Jan 13, 2009 6:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Smuča brez pancarjev

Pridružen/-a: Tor Jan 2009 18:27 Prispevkov: 21
|
blajo je napisal/a: |
Tu sem se sam naucil smucati, sedaj smucam s hcerko. Vsec mi je, ker je v primerjavi z ostalimi smucisci res "prazno", ima neko "patino", pa tudi smucarji so bolj "na izi". Na Veliko planino pac ne gres, ce zelis cel dan dirkati ... |
Je pa z vrha zadaj dol najboljši smuk za amaterski nivo, če bi peljala tam gor ena vsaj približno hitra oz. normalna naprava bi se tam komot cel dan smuču  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Leopold |
Objavljeno: Ned Jan 18, 2009 5:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
 Smuča v kavbojkah

Pridružen/-a: Pon Okt 2005 12:28 Prispevkov: 1216 Kraj: Mengeš
|
Glede ustavljanja in počasnosti Tihe 1 sem slišal, da so naredili bedarijo pri menjavi pogona: dizelski motor so preprosto zamenjali z enako močnim električnim. Moč (kilowati) so enaki, ampak navor je pa druga zgodba... _________________ Sezona 24/25: 5x Obertaurn, 4x Krvavec, 1x Vogel, Kranjska Gora, Pokljuka, Jezersko |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gore |
Objavljeno: Ned Jan 18, 2009 5:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sposoja si smuči od bloškega smučarja

Pridružen/-a: Sob Jan 2009 7:06 Prispevkov: 91
|
Iz Tihe doline so (bile) tri vlečnice:
- Tiha 1 (to je najdaljša, ki te potegne iz mrazišča na vrh (Gradišče - skoraj do sedežnice)
- Tiha 8 - to je tista, ki jo ima Age v prispevku (ta je najbolj prijetna in oblegana, saj ima sončno lego, lep teren, dokaj solidno deluje (je pa še vedno dizel))
- Tiha 2 - to je tista, ki je (skoraj) vzporedna z Tiho 1 (in pelje proti planšarskemu naselju). Pri tej lahko smučaš (no, si lahko smučal ) na obeh straneh.
Je pa tako, kot je bilo rečeno. Na VP greš uživat - malo na sneg in v čudovito naravo. Prav veliko se ne nasmučaš, če primerjaš z drugimi smučišči, je pa vseeno kdaj zanimivo. _________________ http://kacnje.blogspot.com |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
offroad |
Objavljeno: Ned Jan 25, 2009 11:31 am Naslov sporočila: |
|
|
Smuča brez pancarjev

Pridružen/-a: Čet Mar 2008 18:23 Prispevkov: 24
|
Je bil kdo na nočnem sankanju zadnje dni na Veliki planini? Kakšno je kaj stanje sankaške proge, je sploh za it gor trenutno? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|
|
|