Avtor |
Sporočilo
|
borutz |
Objavljeno: Sob Mar 15, 2008 7:02 pm Naslov sporočila: dilema pri nabavi smuči |
|
|
 Sposoja si smuči od bloškega smučarja

Pridružen/-a: Sob Mar 2008 18:45 Prispevkov: 97
|
Torej zadeva je taka. Letos sem kupil smuči po nasvetu prodajalca iz intersporta. Sem velik cca 179cm, imam 110kg (ja vem, saj nameravam shujšati ), še zdaleč nisem začetnik, je pa res da sem imel nekaj let premora. Ta prodajalec mi je glede na posredovane podatke "uturil" Elan Magfire 07. Sem tudi sam neumen, ker prej nisem malo pobrskal po forumih in verjel prodajalcu. Smuči so mehke in nestabilne. Če sneg ni preveč leden in pobočje ne preveč strmo so čisto simpatične, pri večjih hitrostih pa so obupne, na strmih pobočjih čutim da mi dela samo noga, smučka okoli pa plapola. Zadnjič sem se pogovarjal s par zelo zagnanimi smučarji in so mi priporočili, da bi bilo bolj pametno, da kupim zaradi teže kakšno tršo veleslalomsko smučko, trdota same smučke pa naj bi se malo skompenzirala s tem, da so smuči daljše (175cm) in imajo radij npr. 16m. Ker imajo sedaj v akciji veleslalomske Fischer RC4 WC RC FLOWFLEX+FX12 FLOW smuči in so znižane iz 750? za 50% me zanima, če bi bila to ustrezna smučka zame, ali ne bi bila pretrda, čeprav imam veliko kilogramov, je daljša kot so slalomske in ima večji radij. Prav tako me zanima, kaj bi mi glede na podatke priporočali vi (če sem karkoli pozabil, komot še dopišem). S temi smučmi enostavno ni bilo nobenega užitka smučati po strmejših progah na Krvavcu. Za Cerkno, kadar ni preledeno so bile znosne (predvsem na položnejših in počasnejših progah). |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bobo |
Objavljeno: Sob Mar 15, 2008 9:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sezuva pancarje na sedežnici

Pridružen/-a: Čet Apr 2007 12:22 Prispevkov: 235
|
Hmm, kaj pa kakšna trša magfire (ali pa speedwave)? 10/12/14? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
borutz |
Objavljeno: Sob Mar 15, 2008 10:20 pm Naslov sporočila: |
|
|

|
zaradi voznih lastnosti? ker po ceni namreč pridem dražje skozi kot s prej omenjeno |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bobo |
Objavljeno: Sob Mar 15, 2008 10:55 pm Naslov sporočila: |
|
|

Pridružen/-a: Čet Apr 2007 12:22 Prispevkov: 235
|
Zdaj kake hude razlike, med npr. Elan SW14 in kakšno veleslalomko sicer ne bo, saj obe smučki zahtevata kar precej znanja, kakšna nižja serija (recimo SW10, bi bila pa mogoče že bolj primerna, tudi če je znanje malce slabše).
Malo več bi moral povedati o znanju smučanja. Občutek, da smučka plapola (potrebno malo bolj definirati, kaj misliš), bi imel namreč konec koncev lahko tudi zato, ker bi jo vozil položeno na drsno ploskev in ne na robnik, kar bo pri ostalih dilah povsem enako, in z menjavo posledično ne bi rešil nič, bi bilo treba rešiti težavo drugače... Če pa imaš znanje smučanja dobro, in te matra res samo premajhna torzijska stabilnost dile, potem pa seveda rabiš nekaj tršega.. Potem je praktično vseeno če posežeš po trših MF ali SW-kah, ali pa konec koncev po kakšni civilni veleslalomki. Stvar okusa, stvar nabavne cene.
Kot vedno pa klasičen nasvet: preizkusi dile pred nakupom! Pelji 3, 4 različne modele, izberi tistega, ki ti bo najbolj ustrezal. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
borutz |
Objavljeno: Ned Mar 16, 2008 12:20 am Naslov sporočila: |
|
|

|
robnike seveda s pridom uporabljam. S plapolanjem sem mislil pa na to, da na bolj strmih in ledenih pobočjih, ko robniki bolj delajo, dela predvsem moja noga in tisti del smuči pod pancarjem, ostali del smučke pa sam slišim kako jo trese kot bi imela parkinsonovo. Prej omenjen model bi bil prehud zame? Nisem začetnik, imam se za dobrega rekreativnega smučarja. Trenutno res nisem v najboljši fizični kondiciji, vendar delam na tem. Moči v nogah imam kar nekaj. Najraje smučam pa po progah ki so nekaj srednjega (npr. zvoh na Krvavcu, Lom na Cerknem, nočna na Starem Vrhu, Pohorju...). Torej ne kakšne ravnine in tudi ne kakšne ekstremne strmine. Rad hitro smučam, predvsem ko progo malo spoznam tako z dolgimi kot kratkimi zavoji. Bojim se le, da na tej smučki ne bi mogel uživati glede na trdoto, čeprav je veleslalomska. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
nikolaj |
Objavljeno: Ned Mar 16, 2008 12:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
Išče plažo na smučišču

Pridružen/-a: Čet Feb 2007 17:09 Prispevkov: 133
|
Jaz sem sicer malo večji od tebe (186), pa malo manj kil (9 imam, in sem letos tudi kupil nove smuče.
Prodajalci so mi ponujali svašta (brez kakršnekoli logike, samo da prodajo zalogo), na koncu sem pač šel v Elan po Magfire 12 (na katero sem pikiral cel čas).
Smuča je izredno enostavna, tudi po uniorčku na rogli se lepo karva, da pa bi zaplapolala pa je s svojim pogumom nisem uspel spravit (nabolj sem divjal enkrat na rogli na nočni, po Košuti). V glavnem lahko sem z otroci ali pa po svoje, smuča se vedno prilagodi.
Svoje pluse pokaže predvsem v kupih narinjenega snega, kjer je sicer treba imeti nekaj hitrosti (pa ne pretirano), pa se praktično ne čuti neurejenosti proge. Tudi na ledenih ploskvah se ugotovi samo po zvoku, da je ledeno.
Z njimi se je vozil tudi sin (10 let, 152 cm, 40 kg) in žena (176 cm, 70 kg) - oba začetnika, pa je bila smuča obema zelo všeč.
Od ostalih sem vozil dve Nordici (hot rod - eno nižji model, ki jo je takoj začelo trosit, in en trši model, ki pa je bil grozno naporen) in elan SW 11, ki je za počasno vožnjo OK, pri malo hitrejši vožnji pa je zelo spuščala.
Elanov ski selector se mi zdi kar dobro trofi, glede na svojo težo idi samo za eno klaso višje od priporočanega. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
smitko |
Objavljeno: Ned Mar 16, 2008 1:04 pm Naslov sporočila: |
|
|

Pridružen/-a: Sob Mar 2006 10:11 Prispevkov: 235 Kraj: mb
|
borutz je napisal/a: | zaradi voznih lastnosti? ker po ceni namreč pridem dražje skozi kot s prej omenjeno |
sej prek kakšnega smučarskega učitla so popusti enaki za elan in fischer |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
borutz |
Objavljeno: Ned Mar 16, 2008 8:48 pm Naslov sporočila: |
|
|

|
evo. Na ebayu sem zbidal Fischer RC4 WC RC FF+ RC4 Z 13 FF 185 cm. S poštnino nove za 259?. Če mi ne bodo pasale jih za toliko komot naprej prodam. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
smitko |
Objavljeno: Pon Mar 17, 2008 3:08 pm Naslov sporočila: |
|
|

Pridružen/-a: Sob Mar 2006 10:11 Prispevkov: 235 Kraj: mb
|
to sigurno ,kolk dolge pa 175 ali 185 cm |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
borutz |
Objavljeno: Pon Mar 17, 2008 3:10 pm Naslov sporočila: |
|
|

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
borutz |
Objavljeno: Čet Mar 20, 2008 11:11 am Naslov sporočila: |
|
|

|
spet problem. Smuči sem od prodajalca dobil, vendar nepopoln komplet. Dobil sem obe smuči, oba sprednja dela vezi in samo en zadnji del. Vez je Z13. Ker imam občutek da mu bom moral pritisnit negativen feedback, me zanima če ima kdo kako varjanto da bi dobil samo ta del vezi. Sicer prodajalca (smučarska šola) še zmeraj vztrajno kontaktiram |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
borutz |
Objavljeno: Pet Mar 21, 2008 11:58 am Naslov sporočila: |
|
|

|
sedaj mi je poslal še drugega, vendar je štopar nekaj zvit pomoje se bo dalo zrihtat?
 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
borutz |
Objavljeno: Sob Mar 22, 2008 12:35 am Naslov sporočila: |
|
|

|
vse porihtano, čakajo na morebitno jutrišnjo akcijo.... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
borutz |
Objavljeno: Pon Mar 24, 2008 1:28 am Naslov sporočila: |
|
|

|
danes bilo obilo akcije. Sem bil v Cerknem.Suh srednje trd sneg,nobene gužve, megla samo bolj pri vrhu, proge super....Razlika napram prejšnjim smučem je gromozanska. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|