Nalaganje fotografij na forum
Pomoč pogostih vprašanj  Pomoč pogostih vprašanj   Išči  Išči   Seznam članov  Seznam članov   Skupine uporabnikov  Skupine uporabnikov

Registriraj se  ::  Prijava Prijava za pregled zasebnih sporočil   

Kazalo po Smucisca.net forumu » Italija » Valle d' Aosta

Objavi novo temo  Odgovori na to temo Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
 Valle d' Aosta « Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo » 
Avtor Sporočilo
JakaB
PrispevekObjavljeno: Pon Jan 26, 2026 11:04 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sezuva pancarje na sedežnici
Sezuva pancarje na sedežnici

Pridružen/-a: Sob Feb 2012 18:16

Prejšnji teden sem bil na smučarskem dopustu v Champolucu.

V nedeljo in ponedeljek je snežilo, zato smo šli pogledat dve manjši smučišči, ki ležita v dolini Ayas. Antagnod je v svojem poročilu omenil že miki, slabe pol ure stran pa je še smučišče Estoul (Brusson). Obe smučišči imata po dve sedežnici in ležita nekje med 1700/1800 in 2200/2300 metri nad morjem. Za dopoldansko v Antagnodu smo odšteli 23 EUR, za dopoldansko v Estoulu pa 15 EUR (ker je bila ena sedežnica zaprta). V Antagnodu so ob glavni napravi tri proge, ena precej položna in kar široka modra, ki pa je lepo razgibana in še ravno prav strma za karvanje, ter dve malo strmejši rdeči, od katerih je bila ena še zaprta, a se jo je dalo brez pretiranih težav prevoziti (tukaj niso po dolomitsko/furlansko alergični na smučanje po uradno zaprtih progah; glede vzpenjanja s turnimi smučmi prav tako ne delajo težav). S čim bi lahko primerjal to smučišče? Mogoče s Fanningbergom, če bi imeli tam le eno od sedežnic. Za štiri ure je bilo super, ljudi je bilo precej malo, proge so bile zgledno urejene, za piko na i pa je zjutraj čez sveže zratrakirano podlago padlo še par centimetrov pršiča, tako da je bilo res idilično in prijetno mehko. Naslednji dan je bilo v Estoulu še bolje, na smučišču nas je bilo dobesedno 9 (!) in čeprav je delala le ena od sedežnic, je bila smuka res za 10 od 10, bolje ne more biti. Pod prvo sedežnico sta ena prijetno razgibana rdeča in ena široka modra proga, ki mogoče malo spominjata na proge pod katschberškimi vlečnicami. Po dopoldanski smo se z zgornje postaje sedežnice vzpeli še pod najbližji kucelj in ujeli nekaj rahlo zakloženega pršiča.

V torek sem imel zvečer opravke v Milanu, zato sem se odločil, da grem, če se že peljem iz doline, končno pogledat v Cervinio, kamor sem si želel iti smučat že od malih nog. Iz Champoluca do Valtournencha (kjer se splača parkirati, če nisi nastanjen v Cervinii) je nekje uro in četrt vožnje, tako da ravno blizu ni (kot je tudi že omenil miki), poleg tega pa se moraš s 1500 mnm najprej dvigniti na 1800 mnm, nato spustiti na 550 mnm, na koncu pa spet dvigniti na 1500 mnm. Iz Slovenije je do Champoluca in Cervinie približno enako daleč, so pa nastanitve v Cervinii praviloma malo dražje. No, smučišče je upravičilo vsa visoka pričakovanja: panorama je tako spektakularna, da sem bil povsem prevzet, smučišče pa zelo razgibano in raznoliko. Od devetih do pol petih sem ravno uspel za silo prevoziti vsa področja, z lahkoto pa bi bil tu vsaj tri dni, preden bi mi začelo postajati monotono. Za švicarsko stran je seveda zmanjkalo časa, glede na zemljevidek pa sklepam, da za ta del smučišča potrebuješ še vsaj dva dneva. Parkirišče v Valtournenchu je zastonj, za celodnevno karto sem odštel 63 EUR, za Švico pa je treba doplačati še približno 20 EUR.

V sredo je končno prišla na vrsto Monterosa. Do kabinke v Champolucu smo šli lahko iz apartmaja kar peš (približno pet minut), sicer pa sta obe parkirišči plačljivi (8 EUR, če sem si prav zapomnil), tako da logistika za dnevne obiskovalce ni najlažja. Obetali smo si še nekaj pršiča od ponedeljkovega sneženja in vzeli široke smuči in turno robo, a je tudi v tistih koncih zima žal precej uboga, tako da smo se cel dan borili s pomanjkanjem podlage in stiskali zobe, ko smo ružili po skalah. Nekaj užitnega pršiča smo našli v senci nad Alagno, žičnica na Punto Indren je bila žal zaprta, konec dneva pa smo solidno rešili s 300-metrskim turnim vzponom na skoraj 3000-metrski Passo della Civera, ki nam je odprl 800 višinskih metrov spusta po pršiču do jezera Gabiet.

V četrtek sem sam ponovil Monteroso (oba dneva je bila dnevna karta 56 EUR), tokrat z alpskimi smučmi. Z zanimivim vlakcem sem se iz Fracheya vzpel na domačl hrib, nato pa postopoma potoval vse do Alagne in nazaj. Moram reči, da mi je bil od krajev v dolinah najbolj simpatičen Champoluc, tako da sem bil kar vesel, da smo ga izbrali za bazo. Gressoney je ugnezden med precej višje vrhove in posledično precej bolj senčen, pa tudi sama vas ni tako simpatična, Alagna pa je malo preveč utesnjena in ima malo manj visokogorski vajb. Razgledi na Monte Roso so iz povsod zelo lepi, je pa Champoluc manj priročen za freeridanje, ker moraš zjutraj najprej potovati do najbolj atraktivnih terenov. Samo smučišče Montarosa mi je bilo malo manj všeč od Cervinie, ampak je zaradi velikih razdalj, ki jih prepotuješ, vseeno zelo atraktivno. Ljudi med tednom ni bilo veliko, tako da ni bilo treba čakati na nobeni napravi, je bil pa v soboto, ko smo odhajali, obisk precej večji, tako da se med vikendi smučišče očitno kar napolni. miki, za dolinsko progo v Alagno se ne sekiraj preveč: bila je ozka, zavita in ledena . Sem pa ob smučanju na tem predelu smučišča opazil eno stvar, ki je nisi omenil: ostanke stare spodnje, srednje in zgornje postaje očitno zelo atraktivne nihalke iz Pianalunge naravnost do Punte Indren, kjer sta bili potem na ledeniku še dve vlečnici! (to se lepo vidi tudi na karti iz leta 1998: https://files.skimap.org/e7pqwsgzup90rsiq8i4i9wwsu5gd.pdf)

V petek smo potem šli še na eno turo stran od smučišč in s tem zaključili dopust. Bom poskusil v naslednjih dneh prilepiti še par fotografij.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo  Odgovori na to temo Pojdi na stran Prejšnja  1, 2 Stran 2 od 2

Kazalo po Smucisca.net forumu » Italija » Valle d' Aosta
Pojdi na:  

Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu

© 2006-2014 - smucisca.net