| |
| Skiwelt |
« Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo » |
| Avtor |
Sporočilo
|
| miki |
Objavljeno: Ned Jan 25, 2026 9:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
 Moderator

Pridružen/-a: Tor Sep 2005 13:25 Prispevkov: 3783 Kraj: Maribor
|
No, pa sem si uresničil željo in si ogledal SkiWelt. Oz. pol Skiwelta. Sem že v letih ko se mi ne da cel dan letat po raznoraznih 'rundah' in sem se danes osredotočil na področja Hopfgartna, Westendorfa in Brixna. Start v Hopfgartnu (garaža pri spodnji ostaji kabinke je čez dan brezplačna) in najprej nekaj fur po JZ pobočjih Hohe Salve. Vse proge tukaj so na višinah, za katerega se 'stroka' že dve desetletji strinja da smuka tu že zdavnaj ni več mogoča (proga dol v Hopfgarten gre na 640 m. n. v. in to na sončnem JZ pobočju), ampak k sreči Tirolci tega ne vejo :
Črno s Hohe Salve na jug, ki so jo od fiskovega poročila na novo 'nastreljali', sem seveda tudi presmučal:
Ni bilo prazno, posebne gneče pa tudi ne. Ne vem če sem cel dan skupaj čakal 3 minute. Dopoldan je bilo nekaj časa nepričakovano sončno, recimo na lepem vzhodnem pobočju s šestsedežnico Siller-Keat z odličnim snegom:
Pa ob Filzboden- in Zinsbergbahnu na nasprotnem pobočju:
Ko sem se čez dolino prestavil na Westendorfsko stran, nas je sonček zapustil:
... zato sem postal s fotkami bolj len. Presmučal sem seveda vse do spodnje postaje Ki-West, ki leži samo dober kilometer od smučišč v Kitzbühlu, pa zaradi nekih lokalnih zgodb, ki so v glavnem posledica kitzbühlskega kompleksa večvrednosti, smučišči še vedno nista fizično povezani :
Je pa Westendorfsko smučišče nekoliko nenavadno s tremi dolgimi kabinskimi žičnicami, eno samo (sicer zelo sodobno) odklopno osemsedežnico, in tremi krajšimi fiksnimi štirisedežnicami, npr. tale imenovana Windauberg:
Še ob pol štirih zelo dobra proga Kandleralm z Westendorfa nazaj v Brixen, v ozadju proge nad Brixnom in levo od njih nad Hopfgartnom:
Pod črto: veliko in razgibano smučišče, ki ga bom v prihodnjih 4 dnevih, kolikor še spim tu v bližini Wörgla, zagotovo še vsaj enkrat obiskal. Do takrat bom verjetno že obvladal tudi osnove nizozemščine, da se bom v kabinah lahko sporazumeval s sopotniki . _________________ Sezona 2025/2026: 15 smučarskih dni = 4 x Kitzsteinhorn, 3 x Schladming, 2 x Meli, 1 x Flachau, Obertauern, Zauchensee, Pohorje, Tauplitz, Dachstein West. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
| bok |
Objavljeno: Ned Jan 25, 2026 11:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Smuča brez pancarjev

Pridružen/-a: Sob Dec 2018 22:33 Prispevkov: 15 Kraj: Ljubljana
|
Si bom drznil ob tem kakovostnem zapisu dodati moje videnje drugega konca SkiWelta (spimo v Ellmauu). Tudi meni je ta svet povezav nekaj novega.
Prvo prijetno presenečenje: gondola iz Ellmaua začne voziti že ob 8h, tri ali štiri sedežnice okrog njenega vrha pa četrt ure kasneje. Proga v dolino je bila do 9 in nekaj kot speglana, karving opcij več kot dovolj, ljudi (še) nič, sneg na njej pa super kakovosti, kar se je hitro spremenilo na sončnejših pobočjih drugih naprav, kjer je bila le malo časa za tem že klasična moka, ki se je počasi nabirala v kupe.
Zelo dobra je bila tudi proga z vrha v Scheffau, ki je morda za odtenek manj smučarsko navdahnjena in ima kakšno povezavo v obliki ceste več.
Na tej strani je bila najbolj kritična proga v dolino proti Brixnu, ki je dejansko ozek bel jezik med zelenjem. Na drugi strani, na Westendorfu bi prav tako pohvalil progo nazaj v Brixen, povsem druga pesem pa je proga 111 do gondole Choralmbahn (zelo zanimivo ime, povzeto po vrhu, na katerega vozi), ki je bila kot iz tistih youtube filmčkov. En na drugem, vmes pa kuclji mehke moke.
Pojma nimam, od kod se je vzelo toliko ljudi ravno na tej progi, ker je bil siceršnji splošni vtis, da res ni bilo gneče.
No, v prihodnjih dneh odkrijemo še Hohe Salve in preverimo, ali smo še sposobni narediti cel krog.[/img] |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
| miki |
Objavljeno: Sob Jan 31, 2026 3:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
 Moderator

Pridružen/-a: Tor Sep 2005 13:25 Prispevkov: 3783 Kraj: Maribor
|
No, pa sem se vrnil z enotedenske turneje z vzhodnega dela severne Tirolske (ne bom napisal z Vzhodne Tirolske, ker pod tem imenom se seveda misli na Osttirol, torej okrožje Lienz). Wörgl z okolico je kar idealna lokacija za takšna raziskovanja: v pol ure si v Kitzbühlu, St. Johannu ali Auffachu, do najbližjega pristopa v Skiwelt (Itter ali Hopfgarten) pa rabiš dobrih 10 minut. Zabavno pri tem: ker, kot je omenil že bok, dostopne žičnice v Skiweltu začnejo obratovati že ob 8:00, na ostalih omenjenih smučiščih pa ob 8:30, sem uspel biti na prvi furi na vseh treh bolj oddaljenih smučiščih, medtem ko sem v Skiweltu vedno imel 10 minut 'zamude' .
No, v Skiweltu sem bil trikrat: v nedeljo (gl. predhodno poročilo), četrtek (oblačno, megleno, slabo, gl. https://alpinfans.com/viewtopic.php?p=54531#p54531) in včeraj, ko sem dočakal res ta pravi zimski dan. S srede na četrtek je, podobno kot že v ponedeljek, spet zapadlo 5 - 10 cm snega, skupaj z nočnim zasneževanjem na mnogih odsekih je to precej pripomoglo k stanju že kar 'utrujenih' prog.
Zimska idila na zgornji postaji dostopne žičnice iz Ittra:
Pod kabinko Salvenbahn 2. Južna stran, sončno, steptano ... solidno, po avstrijsko. V Dolomitih znajo bolje:
Črna na J stran Hohe Salve, odlična z nekaj 'mokce' od kratkega jutranjega zasneževanja:
No, to je že tako kot se spodobi :
Ne bom zdaj dolgovezil z vsako žičnico z 200 - 300 višinci (katerih imen si niti slučajno nisem uspel zapomniti ), v glavnem sem se vozil gor in dol proti Hartkaiserju na V delu sistema. Občasno sem se sicer znašel malenkost drugje kot sem mislil (ampak ni panike, niso to 3 doline, v 10 minutah si navadno zares tam kjer si si zamislil). Nekaj lokacij, ki so mi bile posebej všeč in kjer sem naredil nekaj več fur:
Südhang na Brandstadlu, dve lepi progi z JZ lego. Ne leži na nobeni 'rundi' in nima vloge v povezavah, zato manj obljudena. Lepa zbirka modrijanov treh generacij:
Znamenita Eibergbahn s kapaciteto nad 4500 os/h. Ampak: ta folk se razporedi na 4 - 5 širokih prog, zato je razmerje med kapaciteto in površino neprimerno boljše kot npr. na strmini Piskra. Odličen sneg, S stran (kljub temu opoldan pretežno sončna), res pa je zelo, zelo kratko:
In pa (zame) smučišče dneva: Almbahn na J strani Hartkaiserja. Ima 4 - 5 prog z J - JV lego, širina primerljiva s Platojem na Kronplatzu, malo po poldnevu malenkost 'putrčka'. Točno to kar si želim januarja :
Če si namesto direktne proge pod sedežnico, ki jo najde vsak Nizozemec, izbral eno od prog 'bolj naokoli', si našel tudi to. Se pa vidi, da niti tu niti približno niso uspeli zasnežit prog v celi širini, primerjaj razliko med širino smučišča in zasneženega jezika:
Skratka, cel kup razmeroma kratkih prog na vse možne strani neba (S/J/V/Z), tu garantirano najdeš sončno smučišče kadarkoli med 8. in 16. Na negativni strani: vse proge na hribu so kratke (max. 300 višincev), občasno - ampak res občasno - sem dobil asociacije na Seiser Alm. Pa tudi marsikatera od prog ima neugoden stranski naklon, na nekaterih sem se počutil skoraj kot na Stolpu ali (ex) Bolfenku na Pohorju .
Ker pa Miki mnogo raje enkrat prevozi progo s 1000 višinci, kot petkrat tako z 200 višinci, sem seveda preizkusil vse proge v dolino. Zelo lepa je tista v Scheffau (črna z modro obvoznico), S lega, trd grifig sneg:
Pa popolno nasprotje: rdeča v Brixen, čisti J dol na 800 m, mehki spomladanski puklčki. Užitek - v januarju. Kak popoldan v marcu je mogoče ne bi priporočal :
Za konec še nostalgična vožnja s trisedežnico Hohe Salve I malo do štirih. Ja, z vzporedno kabinko (Salvenbahn 2) bi hitreje prišel višje, ampak zakaj? Koliko nas je bilo na sedežih, se zelo jasno vidi:
Prijetno presenečenje za konec dneva: proga v dolino v Itter, kjer sem imel parkiran avto, je ob svoji SV legi sončna do štirih. Sonce od strani = 'zimski' sneg in dobra vidljivost. Za 'topničarje': ta del je ob modernizaciji zasneževanja dve ali tri leta nazaj povsem stavil na Poljake:
In še ena 'topničarska': na mnogih delih so ponoči zasneževali. V glavnem precej 'po dolomitsko', torej samo kratko zasneževanje z namenom da se na strminah naredi nekaj 'moke', ne kupov. Ponekod pa tudi bolj konkretno, posledično so zjutraj bili tudi večji kupi. In (Pohorci, a kdo bere ??) kako se to reši?
Na vrhu proge:
In na vrhu kupa:
Jutranje teptanje in spreminjanje svežih kupov v ledene plošče + morje grud?? Nepredstavljivo. Ampak mi Slovenci, in še posebej Pohorci, bomo naučili Avstrijce kako se prav jodla in Italijane, kako se kuhajo špageti . _________________ Sezona 2025/2026: 15 smučarskih dni = 4 x Kitzsteinhorn, 3 x Schladming, 2 x Meli, 1 x Flachau, Obertauern, Zauchensee, Pohorje, Tauplitz, Dachstein West. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|
|
|