Nalaganje fotografij na forum
Pomoč pogostih vprašanj  Pomoč pogostih vprašanj   Išči  Išči   Seznam članov  Seznam članov   Skupine uporabnikov  Skupine uporabnikov

Registriraj se  ::  Prijava Prijava za pregled zasebnih sporočil   

Kazalo po Smucisca.net forumu » Žičnice, snežni topovi, teptalci » Snežni top (izdelava)

Objavi novo temo  Odgovori na to temo Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 42, 43, 44 ... 51, 52, 53  Naslednja
 Snežni top (izdelava) « Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo » 
Avtor Sporočilo
bole
PrispevekObjavljeno: Pon Mar 16, 2009 3:17 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pili dile po vsaki furi
Pili dile po vsaki furi

Pridružen/-a: Sre Dec 2004 15:01
Kraj: Maribor

evo samo u drugo temo poglej pa takoj vidis stabilizatorje

Stabilizator je vzporedn s smerjo vetra ali po moznosti malo ukrivljen
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
BoziceK
PrispevekObjavljeno: Pon Mar 16, 2009 4:24 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Fura slalom med smrekami
Fura slalom med smrekami

Pridružen/-a: Sob Sep 2007 12:39

aha pol bom jaz tam uaskega tadrugega stran odbil da jih bo manj..
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
bole
PrispevekObjavljeno: Sre Mar 18, 2009 1:01 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pili dile po vsaki furi
Pili dile po vsaki furi

Pridružen/-a: Sre Dec 2004 15:01
Kraj: Maribor

Ne gre se zato kolko jih je, pomembno je kako so obrnjeni. Ce bi tisto uporabu za vetrnice ventilatorja bi blo pa uredu
Nazaj na vrh
marki
PrispevekObjavljeno: Čet Mar 19, 2009 10:47 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Smuča brez pancarjev
Smuča brez pancarjev

Pridružen/-a: Tor Mar 2009 23:04
Kraj: pg

Glavna naloga stabilizatorja je, da uravna in umiri zrak ki ga ventilator rotirajoče pošlje iz topa. Sam sem napravil nemalo testov tako z stabilizatorji kot brez, zato ti lahko rečem, da je razlika zelo velika. Z dobro usmerjenim curkom zrak pridobi tudi na moči. Splača se malo potruditi s stabilizatorji - le pazi na prste.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
technoalpin56
PrispevekObjavljeno: Pon Mar 23, 2009 9:37 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Fura slalom med smrekami
Fura slalom med smrekami

Pridružen/-a: Pon Dec 2008 23:27

Danes se mi je nekaj čudnega zgodlo.
S fleksarco sn rezal pokrov kovinskega soda vun, ko se naenkrat vun z nje začne pune kadit. Takoj sn jo izklopo vun iz vtičnice in ko sem jo potipal je bla tak vroča da bi se lahko speko. Počakal sem, da se stvar ohladi (trajalo je eno uro) potem sem jo pa spet priklopo in nič ni blo. To se mi je zdelo malo čudno. Tam poleg sem mel bormašino in sem jo priklopo da v bi videl, če ni slučajno varovalke f****o vun. Mel sem prav. Te dni tak nimam dosti časa za delat topa bom pa sporočil napredek, ko bo.

Stric, ki je nekoliko tehnično usmerjen mi je predlagal, da za ventilator rajši kot od avta vzamem ventilator od klime (pa ne od avta:D ). Ker je res, da tisti ventilator od avta nima lopatic oblikovanih tak, da bi ble namenjene za veter ampak samo za hlajenje hladilnika oddaljenega npr. 10 centimetrov.

Predlogi? (tut ti kaj povej ledenko)
Nazaj na vrh
Amater:)
PrispevekObjavljeno: Pon Mar 23, 2009 11:50 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Fura slalom med smrekami
Fura slalom med smrekami

Pridružen/-a: Pet Mar 2007 22:01

Hja... verjetno si jo pregrel, ane? Imas kaksno plastik-fantastik zadevo iz Obija ali spodobno robo - Bosch, Makita, Perles? Ce se ti je zgodilo s kaksno od slednjih, kar lepo zateziti na servis, Te stvari delajo brez problema 8 ur nonstop par let. Razne Alpha Tools in podobne so pa bolj igracke in za tistih 10, 20 eur lahko pricakujes, da bo ob resnem delu tudi kmalu crknila.
13/14: 12x
Nazaj na vrh
marki
PrispevekObjavljeno: Tor Mar 24, 2009 1:31 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Smuča brez pancarjev
Smuča brez pancarjev

technoalpin56 je napisal/a:

Stric, ki je nekoliko tehnično usmerjen mi je predlagal, da za ventilator rajši kot od avta vzamem ventilator od klime (pa ne od avta:D ). Ker je res, da tisti ventilator od avta nima lopatic oblikovanih tak, da bi ble namenjene za veter ampak samo za hlajenje hladilnika oddaljenega npr. 10 centimetrov.

Predlogi? (tut ti kaj povej ledenko)

Po svoje imaš prav. Pa vendar - v mojem snežnem topu se nahaja ventilator hladilnika(kilerja) stare opel astre. Brez problemov mi potisne cca 25l/min vode kar precej metrov daleč. Res je da bi z drugače oblikovanimi lopaticami bila stvar še boljša, vendar mislim da 12V motor od avtomobilskega ventilatorja tega ne bi dolgo zdržal.
Nazaj na vrh
ledenko
PrispevekObjavljeno: Tor Mar 24, 2009 4:58 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mojster zasneževanja
Mojster zasneževanja

Pridružen/-a: Pet Okt 2005 22:49

(tut ti kaj povej ledenko)

Če ventilator ne pihne vsaj 25 m/s ga je brez veze montirat, že to je tako malo, da snega ne bo prej kot pri kakih -5 oC.
Ventilator in stator sta praviloma izračunana namensko za vsak tip topa in to je precej zapleten sklop. Pri komercialnih topovih piha med 35 in 50 m/s in statorji zelo natančno uravnavajo curek.

V kolikor ne boste uporabili konkretnih puhal se raje odločite za visoko tlačne topove, žirafe ali kombinacijo obeh. Iz propelercev na tak način ne bo snega, oziroma ga bo zelo malo ob zelo nizkih temperaturah.

Minimalna moč motorja za ventilator je 4 Kw, ampak to je resnično podn od podna!
Nazaj na vrh
marki
PrispevekObjavljeno: Tor Mar 24, 2009 5:53 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Smuča brez pancarjev
Smuča brez pancarjev

ledenko je napisal/a:
(tut ti kaj povej ledenko)

V kolikor ne boste uporabili konkretnih puhal se raje odločite za visoko tlačne topove, žirafe ali kombinacijo obeh. Iz propelercev na tak način ne bo snega, oziroma ga bo zelo malo ob zelo nizkih temperaturah.

Minimalna moč motorja za ventilator je 4 Kw, ampak to je resnično podn od podna!

Nikakor se ne morem popolnoma strinjati s tabo ledenko. Je pa res, da moramo najprej nekaj razčistiti. Mislim da tako Božiček, kot tehnoalpin in še marsikdo na tem forumu ne bo gradil Krpana, Polecata.... Prav tako tudi najbrž ne bo odpiral lastnega komercialnega smučišča, zato tudi standardov jaz ne bi postavljal tako visoko. Res je želja vsakega imeti močno puhalo, ki bo nabruhalo ogromne količine snega. Da so naprave, ki izdelajo take količine tehnološko dovršene in skrajno zapletene . tega ne oporekam.
V osnovi pa vse skupaj le ni tako komplicirano. Za zasnešitev domačega dvorišča ali grička poleg domače hiše, si pa le da pomagati na cenejši način - z manj stroški. Tudi sam sem nekaj let zapored s starejšim sinom le nemočno zrl v nebo smučke pa imel pospravljene saj snega ni bilo. Letos temu ni bilo tako. Že od Božiča naprej je bil travnik nad našo hišo pobeljen s snegom - najprej umetnim, nato je svoje dodala še narava. Če povem karakteristike topiča, s katerim je izdelan sneg, se bodo nekateri smejali. Pa nič zato tudi moji otroci so se prešerno smejali, ko so se skupaj s sosedovimi dričali po pobeljenem travniku.

ventilator 12V 400W
črpalka 5400l/h 5,5 bar
kompresor hoby max. 200l/min

Aha, pa še najbolj neverjetno. Večino snega je bilo narejenega pri temperaturi -3 do -6°C (vlaga okrog 80%). Skrajna meja pri kateri sem iz topa še dobil sneg je bilo 0°C (seveda ob manjši vlažnosti)
Nazaj na vrh
ledenko
PrispevekObjavljeno: Tor Mar 24, 2009 8:06 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mojster zasneževanja
Mojster zasneževanja

Pridružen/-a: Pet Okt 2005 22:49

@Marki;

Tokrat drugače:

V kolikor želiš izkoristit to kar ti omogoča ventilator MORA pihat vsaj 25 m/s. V nasprotnem je boljši učinek, če postaviš šobe na nek vsaj 6 m visok steber.

Za propelerski snežni top, ki bo ob -5 oC (Vlažne temperature, realne nas ne zanimajo.) in +4 oC temperaturi vode zmožen delat sneg iz vsaj 1,2 m3/h vode boš rabil 4 Kw ventilator premera vsaj 500 mm in 1,2 Kw kompresor. Ob tem mora biti vse izdelano v nulo.
Teh 1,2 m3/h je toliko, da malce popopraš in nič več.

V prejšnjem prispevku sem želel povedat, da uporaba 500w in podobnih propelerjev ni ravno na mestu. Mnogo učinkoviteje in bolj enostavno je postavit dobre šobe na steber in pustit prostemu padu da napravi svoje, saj na tak način pridobiš mnogo več procesnega zraka. Ne rečem torej, da mini propelerčki ne delujejo, ampak niso najbolj racionalna rešitev.

Obstaja precej učinkovitih in noro enostavnih rešitev. Za hobi topove bi se vsaj jaz zagotovo lotil dobrega visokotlačnega topa z dvojnim mešanjem, ki bi ga postavil na steber.
Zadeva poteka nekako takole:
- čisto zadaj je ekspanzijska šoba za vsaj 2,2 Kw kompresor.
- zrak ekspandira v mešalno komoro, kjer dobi okrog 30% vode. Skupaj ekspandirata v drugo mešalno komoro, kjer se dozira voda glede na potrebe.
- kompletna mešanica ekspandira skozi izstopno šobo.
Domet take zadeve je brez ventilatorja okrog 15 m in če jo postaviš na 5-6 m steber prične z 1 m3/h vode pri -3,5 oC, pri -5 oC pa je že zanimivo.
- mešalna komora je izvedena tako, da prejšnja tekočina pihne skoz ekspanzijsko šobo, ki je na večjem premeru ovita v kovinsko mrežico skozi katero doteka dodatna voda...

Tak visokotlačni top deluje bolje od vsega visokotlačnega, kar je na trgu. Žal je vseeno preveč požrešen in ob dovolj velikih dimenzijah za komercialno uporabo je hudimano glasen. Mi smo tako stvar poizkušali uporabit za nukleator, a je preveč ropotalo. Za tako hobi zadevo v majhnih dimenzijah je po moje kot naročeno.

Zagotovo kdo od vas študira ali je doštudiral strojništvo in pozna preračun ekspanzijske šobe. Zgoraj ima vse potrebne podatke, zmenite se in pričnite. Delovni tlak naj bo za 0,6-0,9 bara višji od Lavalovega tlaka, ki se seveda spreminja z gostoto mešanice. Seveda mora biti pred vsako šobo lavalov tlak, torej je ekspanzija stopenjska.

Mislim, da je to zelo uporabna in konstrukcijsko sploh ne zapletena rešitev, ki je zanimiva tudi zaradi vodnega tlaka. Potrebnih je nampreč le 3,5-4 bare.

Točno to kar je opisano izdeluje in prodaja Lechler, najdete pa pod št. 170 na njegovi strani o nukleatorjih. Navadno se uporablja za pobiranje prahu iz zraka, npr. v večjih dimnikih.

Šoba je lahko tudi z enojnim mešanjem, le da ima obliko ekspanzijske-Lavalove šobe. Izkoristek je malce slabši, a tudi gre.
Nazaj na vrh
technoalpin56
PrispevekObjavljeno: Tor Mar 24, 2009 8:44 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Fura slalom med smrekami
Fura slalom med smrekami

Pridružen/-a: Pon Dec 2008 23:27

Amater:) je napisal/a:
Hja... verjetno si jo pregrel, ane? Imas kaksno plastik-fantastik zadevo iz Obija ali spodobno robo - Bosch, Makita, Perles? Ce se ti je zgodilo s kaksno od slednjih, kar lepo zateziti na servis, Te stvari delajo brez problema 8 ur nonstop par let. Razne Alpha Tools in podobne so pa bolj igracke in za tistih 10, 20 eur lahko pricakujes, da bo ob resnem delu tudi kmalu crknila.

Ne, ni bla plastik fantastik. Je tut že kr stara, medtem pa ni bla dost uporablana. Firma je mislim da Black&Decker ali pa Bosch (vem da samo ti dve firmi mam od fleksarc). Na servis je nebom pelo, odprl jo bom pa da vidimo kaj se dogaja ... Ja jas upam da sta samo kaki žici skup prišli pol pa izolirni trak pa dalje ...

P.S.: Kje ste dobili motorje za ventilatorje?
Nazaj na vrh
Amater:)
PrispevekObjavljeno: Tor Mar 24, 2009 9:24 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Fura slalom med smrekami
Fura slalom med smrekami

Pridružen/-a: Pet Mar 2007 22:01

Ce je slo navitje, bos tezko z izolirnim trakom kaj naredil...
13/14: 12x
Nazaj na vrh
BoziceK
PrispevekObjavljeno: Sre Mar 25, 2009 7:48 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Fura slalom med smrekami
Fura slalom med smrekami

Pridružen/-a: Sob Sep 2007 12:39

P.S.: Kje ste dobili motorje za ventilatorje?

ej... ga sploh še nisem

@marki...
če maš 12V pa 400W ventilator od Astre mi pa še pol povej če veš kolko A ima ta ventilator.... pa kakšen napajalnik maš?
zanima me pa še to če si ti vodo priklopil ( z pumpo vred) na hišni vodovod in je črpalka dala pritisk vodi al si jo iz kje črpal??

ker jaz sem zadnič na Bolšjaku kupil napajalnik za 10?
11,5V
300W
26A
pa mislim da je lihh malo "prešvoh" za ventilator... s tem da prišteješ še nevem eno luč zraven.... pol je to pomoje malo premalo...

LP Bozicek
Nazaj na vrh
gorenc2
PrispevekObjavljeno: Sre Mar 25, 2009 10:20 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sezuva pancarje na sedežnici
Sezuva pancarje na sedežnici

Pridružen/-a: Ned Dec 2007 20:41
Kraj: Gozd Martuljek

Marki je vodo črpal iz bazena, kjer jo je hladil!
2012/2013 Kranjska Gora8x, Bad Kleinkirchheim 1X, Großeck - Speiereck 1x
2013/2014 Alta Badija 4x, Kranjska Gora30X, Mokrine 1X
2014/2015 Kranjska Gora 22X, Katchberg 1X, Molltal 1X
2015/2016 Kranjska Gora 6x Alta Badija 4X
2016/2017 Alta Badija 4X Kranjska Gora 28X Mojstrana 1X
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
atomic sl12
PrispevekObjavljeno: Sre Mar 25, 2009 11:57 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Išče plažo na smučišču
Išče plažo na smučišču

Pridružen/-a: Pon Jan 2008 20:21
Kraj: maribor

Lahko bi kaj posliko če ni skrivnost
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo  Odgovori na to temo Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 42, 43, 44 ... 51, 52, 53  Naslednja Stran 43 od 53

Kazalo po Smucisca.net forumu » Žičnice, snežni topovi, teptalci » Snežni top (izdelava)
Pojdi na:  

Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu

© 2006-2014 - smucisca.net